16
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
2019
screeneye.gr
No Comments 52 Views

Ο Κήπος του Γιάλομ: Η Φιλοσοφία μιας ζωής

yalomposterout

yaloms CURE

Ντοκιμαντέρ/ Βιογραφία, 77′, Ελβετία/Η.Π.Α 2014

Πρωτότυπος Τίτλος:Yalom’s Cure

Γλώσσα: Αγγλικά

Της  Σαμπίν Γκίσιγκερ

Με τους  Ίρβιν Γιάλομ, Μαίριλυν Γιάλομ

Ανάμεσα στα εκατομμύρια των πιστών του οπαδών θα βρούμε και τη σκηνοθέτη από την Ελβετία Σαμπίν Γκίσιγκερ, η οποία πραγματοποίησε το όνειρό της, γυρίζοντας ένα ντοκιμαντέρ για τον εμπνευστή του « Όταν Έκλαψε o Νίτσε»  Ίρβιν Γιάλομ, με τη συμμετοχή και του ίδιου του 83χρόνου γκουρού της Υπαρξιακής Ψυχοθεραπείας, της γυναίκας του και των τεσσάρων του παιδιών.

Ο Αγγλικός τίτλος της ταινίας «Yalom’s Cure» είναι μια παράφραση του έργου του Γιάλομ «The Schopenhauer Cure», η εξερεύνηση της προσωπικότητας του Γερμανού φιλοσόφου  Άρθουρ Σοπενχάουερ, που ενώ έπασχε από χρόνια κατάθλιψη, με τη γραφή του επηρέασε μερικούς από τους σπουδαιότερους διανοητές όπως ήταν ο Νίτσε, όπως είναι  ο Γιάλομ.

Από τα παιδικά του χρόνια στη συνοικία των μαύρων της Ουάσιγκτον μέχρι τη γνωριμία του με τον καθηγητή ψυχιατρικής και εξειδικευμένο στο group therapy Τζερόμ Φρανκ η σκηνοθέτις επιλέγει να καταγράψει το παρελθόν μέσα από το παρόν, χωρίς χρονολογική σειρά, αφήνοντας τον Γιάλομ να ξετυλίξει τη βιογραφία του μέσω δικών του αφηγήσεων, βρισκόμενος στο γραφείο του, στο εξοχικό του, χαλαρώνοντας πάνω σε ένα ποδήλατο ενώ παράλληλα ο θεατής βλέπει εικόνες και βίντεο των συγκεκριμένων γεγονότων.

yalom5

Στο ντοκιμαντέρ ο Αμερικάνος θεραπευτής  αποφεύγει τις παγίδες που του στήνει η Σαμπίν Γκίσιγκερ στην προσπάθεια της να αποκαλύψει άγνωστες πτυχές του. Σε κάποια στιγμή του έργου ο Γιάλομ λέει « Είμαστε όλοι ασθενείς… όσο καλύτερα γνωρίζουμε τους εαυτούς μας, τόσο  καλύτερο για τη ζωή μας», ενώ σε ένα άλλο σημείο αναφέρει «είναι καλύτερο να ζήσει και να πεθάνει κανείς χωρίς αυταπάτες», δίνοντας έμφαση στην αυτογνωσία ως αποτέλεσμα της  επίπονης αλλά λυτρωτικής αυτό-ψυχανάλυσης. Παράλληλα δείχνει να επιθυμεί «τα εν οίκω μη εν δήμω», βγάζοντας τον εαυτό του -με ευφυή τρόπο- από το κάδρο, διαβάζοντας αποσπάσματα από τα βιβλία του, λέγοντας αυτά που θέλει να πει-τα περισσότερα είναι ήδη γνωστά σε όσους ακροθιγώς έχουν ασχοληθεί με τη γραφή του-αναγκάζοντας αναπόφευκτα την Γκίσιγκερ να ακολουθήσει συμβατική προσέγγιση στο εγχείρημα της.

yalom3

Επαναλαμβάνει αυτό που έχει γράψει στο βιβλίο του Love’s Executioner and Other Tales of Psychotherapy ότι δεν του αρέσει να δουλεύει με ασθενείς που είναι ερωτευμένοι, γιατί ο έρωτας και η ψυχοθεραπεία είναι άκρως αντίθετα μεταξύ τους.

Σχήμα οξύμωρο, γιατί ο  πυρήνας της ταινίας βρίσκεται στον δικό του έρωτα, στη σχέση-εξάρτησης με τη γυναίκα του Μαίριλυν, την οποία γνώρισε το 1946 στο σχολείο όταν ήταν 15 και αυτή ήταν ένα χρόνο μικρότερη του. Αναγνωρίζει τη καθοριστική της συμβολή ως πηγή δημιουργικότητας και εξακολουθεί να  στέκεται δίπλα του ως σύζυγος, ερωμένη και πνευματική του συνοδοιπόρος, για πάνω από 50 χρόνια.

yalom4

Δείχνει με τις κινήσεις του προσώπου του αμήχανος μπροστά στο γεγονός ότι και τα τέσσερα του παιδιά πέρασαν από τη διαδικασία ενός διαζυγίου, δεν το σχολιάζει, θα πάρουν αυτά το λόγο και μπροστά στη κάμερα της Γκίσιγκερ θα εξιστορήσουν τις εμπειρίες τους από τους μη λειτουργικούς τους γάμους.

Σημαντικός κινηματογραφικός χρόνος καλύπτεται για τη σημασία και την αξία των ομαδικών ψυχοθεραπειών, τομέας που ειδικεύεται ο Γιάλομ και βγάζει στη δημοσιότητα βίντεο μιας τέτοιας θεραπείας, από τη δεκαετία του ‘80. Ένας αγχωτικός άντρας αποκαλύπτει λεπτομέρειες της οικογενειακής του ζωής, τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας θα του δημιουργήσουν ενοχικά σύνδρομα, όμως η παρέμβαση του Γιάλομ εξελίχθηκε σε καθοριστική, δίνοντας μια διαφορετική διάσταση στο θέμα, κάνοντάς μας να αντιληφθούμε ότι δεν πρόκειται για έναν απλό ψυχαναλυτή αλλά για  φιλόσοφο.

Το αφηγηματικό μοτίβο της ταινίας δεν έχει ανατροπές, θα το χαρακτηρίζαμε νωχελικό, υποβοηθούμενο από μια ανάλογη μουσική συνοδεία. Όσοι θα το περίμεναν θεματολογικά αποκαλυπτικό ίσως απογοητευτούν αλλά είναι ένα ντοκιμαντέρ τίμιο ως προς τις προθέσεις του, ένα κομμάτι του Γιάλομ, των θεωριών του, των σκέψεων του, ότι ο ίδιος τελικά ήθελε να βγει για το βίο του προς τα έξω.

 ”Ο Κήπος του Γιάλομ: Η Φιλοσοφία μιας ζωής” στους κινηματογράφους από 11 Δεκεμβρίου σε διανομή Filmtrade

 

 

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top