11
ΙΟΥΝΙΟΥ
2020
screeneye.gr
No Comments 96 Views

Υπάρχει Θεός, το όνομά της είναι Πετρούνια

petrounia2

petrounia

Κριτική Ιάκωβος Γωγάκης

Kαυστική ιλαροτραγωδία καταστάσεων από τη Βόρεια Μακεδονία,  που στηλιτεύει και διακωμωδεί τα κακώς έχοντα στη γειτονική μας χώρα. Η ταινία καταπιάνεται -μεταξύ άλλων-  με την ηγεμονία του κλήρου, με την κρατική διαφθορά, με την αλαζονεία των δημοσιογράφων ,  με το επαγγελματικό – προσωπικό  αδιέξοδο των νέων και φωτίζει τις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις που υφίστανται οι γυναίκες.

Η Τεόνα Στρούγκαρ Μιτέφσκα ενώνει τη φωνή της με τον οσκαρικό Βόσνιο σκηνοθέτη Ντάνις Τάνοβιτς και με τους Ρουμάνους Κριστιάν Μουντζίου   και  Κάλιν Πέτερ Νέτζερ.

Υιοθετεί ένα μέρος από τις θεματολογίες τους,  από τις ταινίες  “Θάνατος στο Σαράγεβο “,  Αποφοίτηση” και “Οικογενειακή Υπόθεση”,  για να προσδώσει στο δικό της δημιούργημα  σατιρική διάσταση στην τρέχουσα πραγματικότητα της Β. Μακεδονίας, χωρίς από την άλλη να διαχειρίζεται τόσο δεξιοτεχνικά  την μυστηριακή ατμόσφαιρα και τη δύναμη των μηνυμάτων, των τριών άνωθεν ταινιών.
Η χαριτωμένη και απολαυστική έναρξη της ταινίας, σταδιακά αφήνει την θέση της στο  αναμάσημα των ίδιων πεπραγμένων,  και η ιστορία  ξεθυμαίνει  μετά το πέρας της πρώτης ώρας, διαθέτει βέβαια μια απολαυστική πρωταγωνίστρια, ονόματι Ζόρικα Νούσεβα.

Τα κυκλώματα διαφθοράς στις χώρες των Βαλκανίων -που αγγίζουν τα ανώτατα επίπεδα των θεσμών- δεν “εξατμίζονται” με την πάροδο των χρόνων. ολοένα κι αυξάνονται και οδηγούν τους πολίτες στην απελπισία και στη μετανάστευση, με τη Βόρεια Μακεδονία να βρίσκεται -μαζί με την Αλβανία- σε δεινή θέση.

Η ταινία ακολουθεί μία  32χρόνη εύσωμη γυναίκα, την Πετρούνια, που δεν είχε σεξουαλικές επαφές, δεν έχει εργαστεί ποτέ και αντιμετωπίζει τον έμμεσο σεξισμό ενός πιθανού εργοδότη , ο οποίος την απορρίπτει επειδή δεν του αρέσει η εμφάνισή της.
Ήταν η   μέρα των Θεοφανίων και η Πετρούνια απογοητευμένη από την απόρριψη, πάει στο ποτάμι,  όπου ο ιερέας ρίχνει τον σταυρό, η Πετρούνια θα τον αρπάξει και θα εξαφανιστεί.  Το αρχαίο έθιμο της τελετουργικής πράξης θέλει τους άντρες πρωταγωνιστές. Η Πετρούνια βρίσκεται αντιμέτωπη με την οργή των παπάδων, της αστυνομίας και των θεοσεβούμενων κατοίκων της κοινότητας αλλά  και με την επιθυμία των ΜΜΕ να δημιουργήσουν ντόρο προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού.

“Υπάρχει Θεός, το όνομά της είναι Πετρούνια” από την Πέμπτη 21/11 στους κινηματογράφους

 

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top