07
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
2022
screeneye.gr
No Comments 324 Views

10 ταινίες που είδαμε και τις προτείνουμε! Οι Νύχτες Πρεμιέρας της Αθήνας σήμερα ξεκινούν!

ondog

nyxtesp

Από σήμερα Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου και για δέκα μέρες, οι νύχτες της Αθήνας θα γίνουν πιο φωτεινές. Το  κινηματογραφικό φεστιβάλ ” Νύχτες Πρεμιέρας” υποδέχεται  για 25η χρονιά το  φανατικό του κοινό ( που στηρίζει διαχρονικά το θεσμό) αλλά και όσους Αθηναίους  επιθυμούν να ανακαλύψουν πρώτοι, τις ταινίες που θα συζητάμε το φετινό χειμώνα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και παραγωγές που -ίσως- δεν προβληθούν ποτέ ξανά στην Ελλάδα. Είναι η ευκαιρία σας να τις ανακαλύψετε!

Η Όλγα Τσιρακίδου και ο Ιάκωβος Γωγάκης ξεσκόνισαν τις πρόσφατες αναμνήσεις του από τα φεστιβάλ του κόσμου και αποκαλύπτουν μερικές από τις ταινίες που είδαν και βρίσκονται σε περίοπτη θέση στο πλούσιο κι αναβαθμισμένο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης. 

1. “Les Miserables” ( Οι άθλιοι) του Ladj Ly

lesmiserables

Ωμοί και ειλικρινείς, οι άθλιοι του Ladj Ly λαμβάνουν χώρα στην ίδια περιοχή του Παρισιού όπου διαδραματίζονται οι άθλιοι του Oυγκό. Ο σκηνοθέτης αφηγείται μια σύγχρονη ιστορία στον τόπο για τον οποίο γράφτηκαν οι άθλιοι. Είναι πολύ διαφορετικές οι ιστορίες του σήμερα σε σχέση με το παρελθόν; Πρόκειται για μια περιοχή στην οποία συνυπάρχουν διαφορετικές ομάδες ανθρώπων. Ένα παιδί θα κλέψει ένα μικρό λιοντάρι και αυτό θα φέρει σε σύγκρουση δύο κοινότητες. Η ένταση μεταξύ τους κλιμακώνεται και όταν η αστυνομία αναλάβει να βοηθήσει στην επίλυση των διαφορών τους τότε η κατάσταση περιπλέκεται εντονότερα. Η ταινία καταφέρνει να παρουσιάσει τις προσπάθειες και τις αδυναμίες συμβίωσης, τις σχέσεις εξουσίας και τις νοοτροπίες των ανθρώπων που ζουν στο Montfermeil του Παρισιού με μια ψύχραιμη αλλά αρκετά διεισδυτική ματιά. Η εικόνα, ανεπιτήδευτη και με αισθητική που θυμίζει ντοκιμαντέρ, συμβάλλει στην όλη αίσθηση πως αυτή είναι μια ιστορία που δεν απέχει από την πραγματικότητα. Είναι μήπως ακόμα καιρός για χαρακώματα;

Όλγα Τσιρακίδου

Πότε παίζει στις Ν.Π:

24/09, Δαναός 2 , 20:00

To Trailer

 

2. “Parasite” (Παράσιτα) του Joon-ho Bong

parasite_633807

Το Parasite είναι μια κωμωδία. Και όπως όλες οι κωμωδίες κρύβει μέσα του πικρές αλήθειες. Μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων στη Νότια Κορέα ζει υπό συνθήκες φτώχειας. Οι ζωές τους θα διασταυρωθούν με τη ζωή μιας άλλης,εύπορης οικογένειας με παράδοξο και καλά μελετημένο τρόπο οπότε και θα αλλάξει η καθημερινότητά τους. Η πρόσκαιρη χαρά θα γίνει τρόμος και οι χαρακτήρες θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα περιστατικό που ξεπερνά τους ίδιους και διαταράσσει κάθε “ισορροπία”. Ο τρόμος διαδέχεται το γέλιο και το δίκαιο διαδέχεται το άδικο (και αντίστροφα) ενώ η συνέχεια της ιστορίας παραμένει απρόβλεπτη. Μέσα από στιλιζαρισμένες εικόνες πλούτου και φτώχειας, αναρωτιέται κανείς που μπορεί να καταλήξει μια ιστορία που περιπλέκεται και αιμορραγεί. Το Parasite είναι μια ταινία τρόμου. Και όπως όλες οι ταινίες τρόμου κρύβει μέσα του μια δίκαιη αδικία. Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες.

Όλγα Τσιρακίδου

Πότε παίζει στις Ν.Π:

19/09, Δαναός 1 , 22:00

Το Trailer

3.  “Sorry We Missed You ” του  Κεν Λόουτς

sorry we missed you 3

Μπορούμε μετά βεβαιότητος να ισχυριστούμε πως ο Κεν Λόουτς  διανύει μια δεύτερη εφηβεία.

Η ιστορία διαδραματίζεται στο Νιούκασλ, τη γνωστή πόλη, που δεν είναι μόνο γνωστή για την ποδοσφαιρική της ομάδα αλλά και για τις βιομηχανίες που είχε στο παρελθόν. Θεωρείτο μια   εργατούπολη της Αγγλίας,πλέον όμως, οι  βιομηχανίες έκλεισαν κι όσες έμειναν άλλαξαν τους όρους εργασίας των υπαλλήλων τους, ζητώντας τους να αυτο-ασφαλίζονται( αλλά ουσιαστικά να έχουν οι αόρατοι εργοδότες τον πλήρη έλεγχο της δουλειάς και της ζωής τους).

Ο Λόουτς με τον Λάβερτι  πετυχαίνουν ξανά να κάνουν με ευκρίνεια πολιτικό και κοινωνικό σινεμά, παρουσιάζοντας  πρόσωπα της εργατικής τάξης που διαθέτουν στιβαρούς  κώδικες ηθικής και παλεύουν να τους διατηρήσουν… στον καπιταλισμό που πάντα ήταν άδικος -όπως ισχυρίζονται –  και τώρα  έγινε ακόμα πιο άγριος ακόμα πιο  αιμοβόρος και απάνθρωπα κυνικός.

Έδωσαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ντέμπι Χάνιγουντ, την οποία ανακάλυψαν μέσα από το κάστινγκ και ήταν μια πραγματική αποκάλυψη.

Ι.Γ

Πότε παίζει στις Ν.Π:

23/09,Δαναός 1 , 22:00

Το Trailer

4. ” Το Αυγό ” τον  Γουάνγκ Τσουάν

ondog

Ήταν η αγαπημένη μας ταινία από το πρόσφατο Φεστιβάλ Βερολίνου.Μια γυναίκα βρίσκεται νεκρή στη μέση του πουθενά. Το σώμα της παραμένει στη θέση του εγκλήματος, μέχρι να έρθει ειδική ομάδα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Η αστυνομία τοποθετεί έναν 18χρόνο αστυνομικό να φυλάει το πτώμα, από τους λύκους κι από πιθανή κλοπή. Ο αστυνομικός κόβει βόλτες μέρα κι νύχτα με έναν φακό, ολομόναχος ακούγοντας μέχρι κι Έλβις. Το μοναδικό πρόσωπο που ζει σε απόσταση 100 χιλιομέτρων,  είναι μια γυναίκα βοσκός. Η γνωριμία τους, μπροστά στο πτώμα και περιμένοντας την εμφάνιση των αρχών, θα ξεδιπλώσει μια εικόνα της αγροτικής Μογγολίας, που παραπέμπει σε άλλες εποχές. Το νεκρό κορίτσι είναι το μέσον, για να διηγηθεί ο Κινέζος σκηνοθέτης μια περίεργη γνωριμία και να παρουσιάσει ρεαλιστικά το πως σφάζουν ένα αρνί, μέχρι μια υπέροχη ερωτική σκηνή του νεαρού αστυνομικού με τη νεαρή βοσκό, μπροστά στο πτώμα, μπροστά στην καμήλα, με φωτισμό από   φακό και με τον κίνδυνο οι λύκοι να τους κατασπαράξουν.  Επιλέγει πάντα τα ανοιχτά πλάνα, δείχνοντας, τα χρώματα του ουρανού, το φεγγάρι και το τοπίο, στη μέση του πουθενά.  Τι σημαίνει  OnDog; Το αυγό των δεινοσαύρων και σε κάποια στιγμή του έργου, ο τίτλος αποκτά το νόημά του.

Ι.Γ

Πότε παίζει στις Ν.Π:

25/9, Δαναό 1, 19:45

Το Trailer

5. “Σφάλμα Συστήματος” (System Crasher) της Νόρα Φινγκστειντ

SYSTEMSPRENGER

Το ” System Crasher” είναι ταινία μιας πρωτοεμφανιζόμενης Γερμανίδας σκηνοθέτιδας,  Νόρα Φινγκστειντ. Το έργο επικεντρώνεται πάνω σε ένα κοριτσάκι με επιθετική συμπεριφορά και βρίσκεται πάντα εκτός ελέγχου. Η αδυναμία της μητέρας της  να την  μεγαλώσει, θα την οδηγήσει στα χέρια των κοινωνικών υπηρεσιών. Όμως η Μπένι είναι τόσο ατίθαση, που δεν την θέλουν ούτε στα σπίτια φιλοξενίας. Η Φίνγκστειντ, δημιουργεί μια μονόπλευρη ταινία, όπου την ευθύνη την έχει το κράτος, οι κοινωνικές υπηρεσίες και μόνο μία κοινωνική λειτουργός, αποφασίζει να πάρει ανιδιοτελώς, πάνω της τη ζωή της Μπένι. Η Φινγκστειντ δείχνει διαρκώς το κορίτσι να δρα αντικοινωνικά, εκεί εστιάζει λανθασμένα κατά τη γνώμη μας και αγνοεί το βασικό, πως κανένας λειτουργός δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους  γονείς,  όσο ακατάλληλοι κι αν είναι. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για έργο με κοφτερό προβληματισμό, και με μια κραυγή αγωνίας για τον λαθεμένο τρόπο αντιμετώπισης της εφηβικής αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Ι.Γ

Πότε παίζει στις Ν.Π:

24/9, Δαναό 1, 19:30

Το Trailer

6. “Λεωφόρος Πατησίων”( Μικρού Μήκους) του  Θανάση Νεοφώτιστου 

leoforos-patision

Στην συμβολή της Λεωφόρου Πατησίων με την Αλεξάνδρας, μια νεαρή γυναίκα( την ερμηνεύει η Κύπρια ηθοποιός  Μαρίνα Συμεού), αρχίζει να πορεύεται προς το κέντρο. Γίνεται ένα με το κινητό της τηλέφωνο, το οποίο αποτελεί την μοναδική πηγή πληροφόρησης “ για τον έξω κόσμο”. Μεγαλώνει μόνη ένα παιδί και ετοιμάζεται να διεκδικήσει ένα ρόλο , στο τελευταίο στάδιο μιας οντισιόν. Η διάθεση της αλλάζει σαν σκωτσέζικο ντους… αλλά μην πάει το μυαλό σας σε διπολική διαταραχή.

Ο Θανάσης Νεοφώτιστος δημιουργεί ένα road movie διαφορετικού τύπου και στιλ από τα κλασικά του είδους. Την ηρωίδα του, την ακολουθεί κατά πόδας για 12 λεπτά, όσο είναι και η διάρκεια της ταινίας.

Η σύλληψη του μπορεί να θυμίζει Ντάρεν Αρονόφσκι, αλλά  είναι ευρηματική και εύστοχη. Αφενός μεν, απαγκιστρώνει το κοινό από την ουδετερότητα και την αποστασιοποίηση- ωθώντας το να  γευτεί την στρεσογόνα εμπειρία της νεαρής κοπέλας, μέσα στο λαβύρινθο των συναισθημάτων της, των επιθυμιών της,  των ενοχών της- και  αφετέρου, καταδεικνύει -χωρίς διδακτική διάθεση- το μαρτύριο  της μονογονεϊκότητας , της επαγγελματικής σταθερότητας και της γενικότερης αστάθειας, στην πιο απρόβλεπτη πόλη, στην Αθήνα.

Ι.Γ

Πότε παίζει στις Ν.Π:

24/9, Ideal, 21:45

Το Trailer

7. “Light of my Life” του Κέισι Άφλεκ

Light

Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός για την ταινία ” Manchester by the Sea”, Κέισι Άφλεκ, σκηνοθετεί για πρώτη φορά, κρατώντας  και τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το ” Light of my Life” είναι μία ιστορία φαντασίας, σε έναν αμερικάνικο κόσμο, όπου οι γυναίκες εξολοθρεύονται. Ενώ η γυναίκα του, δεν ζει πια( μέσα από flashback βλέπουμε την Ελίζαμπεθ Μος), θα κόψει τα μαλλιά της κόρης του, για να φαίνεται σαν αγόρι. Ο Άφλεκ επιδιώκει να εμφανίσει με μη ρεαλιστική μέθοδο τον μισογυνισμό, αλλά και τη δυσκολία να αντικαταστήσει ένας πατέρας την παρουσία της μάνας. Προτού το έργο, εξελιχθεί σε θρίλερ επιβίωσης( που δεν μας άρεσε καθόλου αυτό), υπάρχουν μονόλογοι του πατέρα προς το παιδί του, αλλά και μια μεταξύ τους αλληλοτροφοδότηση για τα σημαντικά ζητήματα της ανατροφής ενός παιδιού, μέσα σε έναν κόσμο που αναγνωρίζει μονάχα τη δύναμη και τη βία, μακριά από αγνά συναισθήματα.

Ι.Γ

Πότε παίζει στις Ν.Π:

20/9,  Ideal,22:30

Το Trailer

TheGolden-Glove-still-1024x577

8.Είδαμε και το ” Χρυσό Γάντι” του Φατίχ Ακίν. Δείτε την βιντεοκριτική μας ΕΔΩ

Πότε παίζει στις Ν.Π:

19/09 ΑΣΤΟΡ 22,15

SAVOVI-02

9+10 Είδαμε επίσης τις αξιόλογες ταινίες  Πιράνχας και Ράμματα. Δείτε την  βιντεοκριτική μας ΕΔΩ

Πότε παίζονται  στις Ν.Π:

21/9, Δαναός 1, 22:00 και 23/9, Δαναός 1, 19:30 αντίστοιχα

Κριτικές: Όλγα Τσιρακίδου-Ιάκωβος Γωγάκης

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top