03
ΜΑΡΤΙΟΥ
2024
screeneye.gr
No Comments 63 Views

Νεανικό & πρωτοπόρο το Φεστιβάλ Ολυμπίας συνεχίζει να μαγεύει. Τα highlights της 25ης διοργάνωσης

IMG_20221210_203716

IMG_20221210_203716

Ανταπόκριση Ιάκωβος Γωγάκης

Το  25ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, ήταν επετειακό  κι έτοιμο για την υλοποίηση των επόμενων φιλόδοξων στόχων του.

Ολοκληρώθηκε το Σάββατο 10/12, όπως ακριβώς  επιβάλλει η φιλοσοφία ενός φεστιβάλ αφιερωμένο στους  νέους και στα παιδιά .  Στον Πύργο Ηλείας  και  στο κατάμεστο φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου, στήθηκε από  μικρή ομάδα μαθητών της περιοχής,  αρχικά  ένα ξεχωριστό μουσικό happening.

 

Η δυναμική βραδιά συνεχίστηκε με την απονομή των βραβείων, υπό την  καθοδήγηση δυο νεαρών κοριτσιών που συμμετείχαν παλαιότερα στο φεστιβάλ, της Μαρία Ασμή και της  Ειρήνη Ζέζα , σε μια βραδιά μέσα σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα που παλλόταν από τη δόνηση και τον ενθουσιασμό των νεαρών  συμμετεχόντων στα ολιγόλεπτα ταινιάκια «dailynews» , συμπαρασύροντας και τους  μεγαλύτερους ηλικιακά προσκεκλημένους.

SPYROU

 Ο   Καλλιτεχνικός Διευθυντής  της διοργάνωσης, Δημήτρης Σπύρου, αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο των ταινιών που κατατέθηκαν κι έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ελληνικό ντοκιμαντέρ «Τέλος Χρόνου» του Λουκά Παλαιοκρασσά,  το οποίο κέρδισε το Βραβείο Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους.

 Ο Δημήτρης Σπύρου, εμφανίστηκε  επίσης συγκρατημένα αισιόδοξος,  για τη δημιουργία μιας μόνιμης στέγης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας , στο χώρο του πρώην σταφιδεργοστασίου ΑΣΟ.

 Ο στόχος  για να βρει  το φεστιβάλ   το σπίτι του, έχει βρεθεί  για πρώτη φορά  σε μια πορεία σχεδιασμού  για να γίνει πραγματικότητα μέσα στα επόμενα χρόνια,  ανέφερε ο Αντιπεριφεριάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος .

Βραβείο καλύτερης ταινίας, έλαβε η ταινία « Η Τραβιάτα, τα αδέρφια μου κι εγώ « του  Γιόχαν Μάνκα.  Πρόκειται για την ιστορία του δεκατετράχρονου Νουρ, ενός παιδιού που ζει σε μια ωραία περιοχή του γαλλικού νότου, αλλά η ζωή του, είναι δύσκολη  κι  οδηγείται  στη γοργή ωρίμανση.  Ο πατέρας εγκατέλειψε την οικογένεια, η μητέρα του είναι σε κώμα στο σπίτι και τα αδέρφια του, επιβεβαιώνουν με μικροκομπίνες. Η  όπερα του Βέρντι « Τραβιάτα», είναι το μέσον, για να γαλουχηθεί η ψυχή και να ανοίξει μια άλλη προοπτική. Μια  διδακτική ταινία , με καταπληκτικό ρυθμό και πολύ δυνατές ερμηνείες .

Το βραβείο σκηνοθεσίας κέρδισε το «Λευκό Κτίριο» , του Κάβιτς Νέαγκ και το βραβείο σεναρίου κέρδισε  η ταινία «Μια Δεύτερη Ζωή» , του Ανίς Λασουέντ.

IMG_20221209_111000

Στις παράλληλες δράσεις της διοργάνωσης,  ξεχώρισε το Creative Ideas” Pitching Lab, ένα εργαστήρι, που στόχο έχει να ωθήσει παιδιά και νέους  της χώρας μας, στη δημιουργία ταινιών, παρουσιάζοντας μπροστά στην επιτροπή αξιολόγησης , της ιδέες του.

Τα βραβεία κέρδισαν οι ταινίες «Χιλή Καναδάς», του Ευάγγελου Βροχίδη και «Good Friday», της Λουκίας Τζωρτζοπούλου .

Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνιστικού Τμήματος ήταν ο Γάλλος κριτικός κινηματογράφου, θεωρητικός και πρώην αρχισυντάκτης του Cahiers du Cinéma,  Αλέν Μπερκαλά.

IMG_20221209_133914

Ο  Μπερκαλά, ήταν  και το τιμώμενο πρόσωπο στο masterclass, το οποίο καθοδήγησε, αναφερόμενος στο πως αναπτύχθηκε το γαλλικό σινεμά και στην αλληλεπίδραση της 7ης τέχνης με το εκπαιδευτικό σύστημα.

IMG_20221210_105333

Υπήρξε και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Πάρκο Ξυστρή ,  με τίτλο “ Το Φεστιβάλ Ολυμπίας και η ανάπτυξη της κινηματογραφικής βιομηχανίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας”,  για τις δράσεις των φορέων του ελληνικού σινεμά, στην προσέλκυση κινήτρων κι επενδύσεων για την παραγωγή ταινιών από το εξωτερικό  στη χώρα μας.

Το γενικό συμπέρασμα της συζήτησης, είναι ότι όσο περιορίζεται η γραφειοκρατία και δίνονται κίνητρα, τόσο θα αυξάνονται τα έσοδα,  από την παρουσία μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα.

Συμμετείχαν στη συζήτηση, ανάμεσα σε άλλους ομιλητές , ο Μάρκος Χολέβας ( Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου), ο Πάνος Παπαχατζής ( Παραγωγός), ο Δημήτρης Σπύρου( Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φ. Ολυμπίας), ο καταξιωμένος κινηματογραφιστής, Νίκος Καβουκίδης, ο Δήμαρχος Πύργου,  Παναγιώτης Αντωνακόπουλος κι ο Φέλιξ Βανγκίντερχόιζεν (Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου).

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top