17
ΜΑΡΤΙΟΥ
2020
screeneye.gr
No Comments 29 Views

Φεστιβάλ Tribeca 2014

tribeca1

tribeca1

Της ανταποκρίτριας μας στη Νέα Υόρκη

Μερόπης Κυριάκου-Κακόπιερος

Η αποστολή του κινηματογραφικού φεστιβάλ Tribeca, πέραν από τη συμβολή του στην μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της περιοχής είναι πρώτα και κύρια να επιτρέψει στη διεθνή κινηματογραφική κοινότητα όπως και στο ευρύ κοινό να βιώσει τη δύναμη της 7ης τέχνης  και να επαναπροσδιορίσει την εμπειρία μιας γιορτής για το σινεμά .Ιδρύθηκε για να γιορτάσει την ίδια τη Νέα Υόρκη ως ένα σημαντικό κινηματογραφικό κέντρο. Πρωτεργάτες της εν λόγω διοργάνωσης υπήρξαν οι Jane Rosenthal , Robert De Niro και Craig Hatkoff.

de niro2

Τέλη του 2003 ο De Niro αποφασίζει να δώσει μια μόνιμη στέγη στον νεοσύστατο αυτό θεσμό. Αγοράζει στην περιοχή Tribeca το χώρο όπου φιλοξενείται η κύρια αίθουσα προβολών με στόχο την καθημερινή κάλυψη ανεξάρτητων παραγωγών. Ο χώρος μετονομάστηκε σε Tribeca Cinema και αποτελεί μέρος στο σύνολο των υπολοίπων αιθουσών που καλύπτουν τις ανάγκες του φεστιβάλ. Αφού εδραιώθηκε, άρχισε να αντλεί ολοένα και περισσότερες αιτήσεις συμμετοχής από ανεξάρτητες παραγωγές από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Κατά τα έτη 2006-2007, το Φεστιβάλ έλαβε πάνω από 8600 αιτήματα υποβολής ταινιών και πραγματοποίησε 1,500 προβολές.

Παρότι η ίδρυση ενός κινηματογραφικού φεστιβάλ -το οποίο θα φιλοξενείτο στο Κάτω Μανχάταν- προηγείτο, ως σκέψη, του τρομοκρατικού κτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, η πραγμάτωση του ήρθε ένα ακριβώς χρόνο μετά, ως απάντηση, στην απώλεια ζωτικότητας που επακολούθησε του γεγονότος, στην περιοχή Tribeca, της Νέας Υόρκης.

 about a boy

Από τις κινηματογραφικές αίθουσες στις οποίες διεξάγεται το φεστιβάλ, σε ολόκληρο πλέον το Μανχάταν, περνούν σήμερα τρία εκατομμύρια άνθρωποι, το κινηματογραφόφιλο κοινό, κριτικοί κινηματογράφου, προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης, του κινηματογράφου και της μουσικής. Με 700 και πλέον προβολές στις 10 ημέρες διεξαγωγής του ο ετήσιος τζίρος υπολογίζεται στα 600 εκατομμύρια δολάρια και από το 2010 λειτουργεί ως εταιρία υπό την επωνυμία Tribeca Enterprises.

Μεταξύ των ταινιών που έκαναν πρεμιέρα στο πλαίσιο του φεστιβάλ υπήρξαν τα Star Wars Episode II : Η επίθεση των κλώνων, About a boy, η αμερικανική διασκευή του Insomnia, Divine Secrets of the Ya-Ya Sisterhood, The League of Extraordinary Gentlemen, όπως και η αμερικανική πρεμιέρα για τις ταινίες Spider-Man 3 και The Avengers.  

Το τελικό πρόγραμμα το οποίο διαμορφώνεται κάθε χρόνο αφορά  ανεξάρτητες παραγωγές ποικίλης ύλης, συμπεριλαμβανομένων των αφηγηματικών φιλμ, ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους, καθώς και έναν αριθμό οικογενειακών ταινιών. Η διοργάνωση φιλοξενεί επίσης συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με προσωπικότητες από τον χώρο του κινηματογράφου.

Η φετινή διοργάνωση

venus

Στην φετινή διοργάνωση η οποία θα λάβει χώρα στην ευρύτερη περιοχή του Μανχάταν όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, υπολογίζεται να πραγματοποιηθούν περίπου 660-700 προβολές, 350 διαφορετικών παραγωγών. Μεγάλου μήκους ταινίες, αφηγηματικά, ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους αλλά και θεματικά φιλμ θα απαρτίζουν το πρόγραμμα του Tribeca 2014.

contrapelo

Μεταξύ των όσων θα προβληθούν συμπεριλαμβάνονται και η τελευταία ταινία του Roman Polanski «Venus in Fur», το «Begin Again» του John Carney, με τους Keira Knightly και Adam Levine, το «Boulevard» με τον Robin Williams και Kathy Baker, το «Human Capital» του Paolo Vinzi, το «Beneath the Harvest Sky» με τους Aron Gaudet και Gita Pullapilly και το «Bad Hair» της Mariana Rondon.

Ντοκιμαντέρ τα οποία αναμένεται να προσελκύσουν το  μεγαλύτερο ενδιαφέρον του κινηματογραφόφιλου κοινού αποτελούν το «1971», ένα φιλμ της Johanna Hamilton το οποίο αφορά στην αντιπολεμική ακτιβιστική δράση μιας ομάδας ατόμων στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ το 1971 οι οποίοι διέρρηξαν τα τοπικά γραφεία του FBI και πήραν έγγραφα τα οποία διοχέτευσαν στη συνέχεια στον τύπο. Πριν λοιπόν το Watergate, το wikileaks, τον Edward Snowden υπήρξε η Πενσιλβάνια.

BIOPHILIA LIVE

Στην ίδια κατηγορία προβάλλεται και η ταινία «6» του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη Louice Psihoyos (The Cove), το γαλλικό «Dior and I», τα «Famous Nathan» και «Super Duper Alice Cooper» κ.α, ενώ στην κατηγορία μικρού μήκους θα προβληθεί και το «The phone call»με την βραβευμένη με Χρυσή Σφαίρα Sally Hawkins.

Θεματικές προβολές με φιλμ-αφιερώματα θα προβάλλονται παράλληλα με τις υπόλοιπες ταινίες, το περιεχόμενο των οποίων ποικίλει. Μεταξύ άλλων θα προβληθούν αφιερώματα σε βραβευμένα σενάρια ταινιών, ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθέτες κ.α.

Από μια τέτοια διοργάνωση δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν διασημότητες στο κόκκινο χαλί, από το οποίο αναμένεται να περάσουν πολλοί από τους κινηματογραφικούς δημιουργούς και συντελεστές των ταινιών του φεστιβάλ.    

Θα φιλοξενηθούν 25 θεματικές συζητήσεις στις οποίες μεταξύ άλλων θα παραβρεθούν οι Lee Daniels, Kevin Spacey, Ron Howard, Michael Douglas, Mike Tyson, Evander Holyfield, Bert Marcus, James Spione, Jesselyn Radack, Thomas Drake, Jeremy Whelehan, Eva Longoria κ.α. οι οποίοι θα καταπιαστούν από την διαδικασία πίσω απ’ τις κάμερες συγκεκριμένων κινηματογραφικών παραγωγών, το μέλλον της βιομηχανίας του κινηματογράφου, την ίδια την κινηματογραφική παραγωγή και τα διάφορα στάδια της μέχρι το τελικό αποτέλεσμα, τη σεναριακή συγγραφή  κ.α.

Εκτός από τον κινηματογράφο το Tribeca έρχεται να στηρίξει χαμηλοφώνως και άλλες μορφές τέχνης αφού σε συνεργασία με την Αμερικανική Ένωση Συνθετών, Συγγραφέων και Εκδοτών αναδεικνύει το έργο επιμέρους καλλιτεχνών σε ένα μουσικό lounge όπως επίσης και ένα θεσμό βράβευσης των συμμετεχόντων με έργα αναδυόμενων και καταξιωμένων καλλιτεχνών δημιουργίες ειδικά για αυτή τη γιορτή του σινεμά.

About the author:
Has 50 Articles

Η Μερόπη εργάστηκε για μια πενταετία ως πολιτιστικός συντάκτης, σε Κυπριακή πρωινή εφημερίδα μέσα στην οποία παράλληλα ασχολήθηκε με την παραγωγή θεατρικών παραστάσεων, ταινιών μικρού μήκους, όπως και με την επιμέλεια εικαστικών εκδόσεων. Τώρα ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη ως δασκάλα στα ελληνόφωνα σχολεία της παροικίας και ετοιμάζεται να εκδώσει το πρώτο της παιδικό παραμύθι, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί ως συντάκτης στο Screeneye.net

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top