07
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
2019
screeneye.gr
No Comments 38 Views

Η Άλλη Όψη της Ελπίδας

theotherside2

theotherside

Κριτική  Ιάκωβος Γωγάκης

 Μπορεί η νέα ταινία του Φιλανδού Άκι Καουρισμάκι,  να μην μας μάγεψε όπως τον « παλιό καλό καιρό» ή όσο η γαλλόφωνη προ πενταετίας ταινίας του « Το Λιμάνι της Χάβρης». Πάρα ταύτα, το είπε και το έκανε, να εξερευνήσει σε ένα δεύτερο μέρος μιας εν δυνάμει τριλογίας, ένα θέμα που τον προβληματίζει, τη συνύπαρξη μεταναστών και αυτοχθόνων, την ενσωμάτωση, την καχυποψία και τη βία.
Ομοιότητες με την ιστορία του μικρού μαύρου αγοριού και του ηλικιωμένου λούστρου στο « Λιμάνι της Χάβρης» υπάρχουν.
Αλλά εδώ, στη Φιλανδία πια, ο Καουρισμάκι αποφεύγει πλήρως τους μελοδραματισμούς, αποφορτίζει το βαρύ θέμα, με μουσικές σφήνες, με ροκάδες και μπλουζίστες  και με ένα στόρι ιδιαίτερα ευκολοχώνευτο, το γεμίζει με έξυπνες ατάκες-όπως το συνηθίζει- ψυχρό υποχθόνιο χιούμορ , υπαρκτό από την αρχή μέχρι και το τέλος.
Όλα τα πρόσωπα του έργου, πρωτίστως οι δύο πρωταγωνιστές, δηλαδή ο παράνομος μετανάστης από την Συρία( Χαλέντ) και ο ριψοκίνδυνος επιχειρηματίας, ο κ. Γουίκστορμ( ο οποίος αποφασίζει σε μεγάλη ηλικία να αφήσει τη γυναίκα του, να πουλήσει την επιχείρηση κολλαριστών πουκαμίσων και να επενδύσει σε ένα « τελειωμένο» εστιατόριο) κουβαλάνε τα δικά τους βάσανα και τις δικές τους προσδοκίες.
Αυτοί οι δύο -άγνωστοι μεταξύ αγνώστων-, κάποια στιγμή θα συναντηθούν και αρμονικά θα συνεργαστούν, μαζί με άλλους Φιλανδούς « απόκληρους» του συστήματος. Αλλά το κράτος είναι τυπικό και εχθρικό, πάντα καραδοκεί…όπως και οι νεοναζί.

Η σκηνοθετική του οπτική-με το παραδοσιακό 35άρι φιλμ- είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του, άκρως μινιμαλιστική,( ως επί το πλείστον σε εσωτερικούς χώρους) μοιράζει το χρόνο μία στο Χαλέντ, μία στον κ. Γουίκστορμ, μέχρι τη συνάντηση τους και τη δελεαστική κοινή τους πορεία.
Τι είναι τελικά « Η Άλλη Όψη της Ελπίδας»; Είναι η κινηματογραφική σφαίρα του Άκι Καουρισμάκι, είναι η πολυπολιτισμική συνύπαρξη, οι ανθρώπινες σχέσεις και οι αλληλεπιδράσεις διαφορετικών κόσμων, σε ένα κράτος που δεν ξεχωρίζει τους δικούς μας από τους δικούς σας.

Αργυρή Άρκτος Φεστιβάλ Βερολίνου 2017

“Η Άλλη Όψη της Ελπίδας” από 12 Οκτωβρίου στους Κινηματογράφους σε διανομή ΑΜΑ

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top