11
ΙΟΥΝΙΟΥ
2020
screeneye.gr
No Comments 62 Views

Αμάντα

amanda1
amanda1
Κριτική Ιάκωβος Γωγάκης
Ταινία που πατά γερά (κι ορθά) πάνω στις ράγες του κοινωνικού ρεαλισμού, έχοντας στον πυρήνα της, την μετάβαση από την νεανική χαλαρότητα στην ωρίμανση. Την αλλαγή αυτή τη βιώνει ο  24χρόνος κεντρικός ήρωας . Αναγκάζεται ( εξαιτίας ενός δραματικού περιστατικού),  να αναλάβει ευθύνες που δεν μπορούσε να διανοηθεί μερικές ώρες πριν το συμβάν. Ο Ντέιβιντ μπορεί να κάνει δουλειές του ποδαριού, αλλά χαίρεται τη ζωή, φλερτάρει( όπως επί παραδείγματι με τη γοητευτική γειτόνισσά του). Όταν η αδερφή του θα πεθάνει ξαφνικά, αναλαμβάνει υπό την κηδεμονία του, την επτάχρονη κόρη της, την Αμάντα. Είναι η στιγμή όπου όλα γύρω του αλλάζουν. Ο ξαφνικός ρόλος του  -εν δυνάμει- πατέρα θα βρει τον  Ντέιβιντ, απροετοίμαστο, αλλά αναγκασμένο να αναπροσαρμόσει την κοσμοθεωρία του για τη ζωή του.
Όλα τα κεντρικά πρόσωπα της ταινίας, διαθέτουν καλοσύνη κι αγνότητα συναισθημάτων( όπως επί παραδείγματι η Αμάντα, η μητέρα της, ο Ντέιβιντ, η νεαρή γειτόνισσά του), ενώ το συμβάν που η μητέρα του νεαρού κοριτσιού θα χάσει τη ζωή της, δείχνει μια άλλη εικόνα , όπου ο θάνατος παραμονεύει, όχι απαραίτητα από αρρώστιες ή από ευθύνη των θυμάτων, αλλά από περιστατικά που παραπέμπουν στην τυφλή τρομοκρατία( άλλωστε η ταινία διαδραματίζεται στο Παρίσι, όπου  οι κάτοικοί του, την έχουν βιώσει με δραματικό τρόπο). Ο σκηνοθέτης, Μίκαελ Χερς, που είναι Παριζιάνος γέννημα-θρέμμα , δεν επιλέγει τυχαία να δείξει όμορφα πράσινα  τοπία, να τοποθετήσει στο σενάριο του   ποδήλατο( δίνοντας του και νόημα πέρα από το προφανές).
Το έργο παρά το δυσάρεστο ανατρεπτικό του στόρι, είναι εν τέλει αισιόδοξο και η αισιοδοξία πηγάζει από τον τρόπο που φτιάχνει  ο Χερς τη σχέση του Ντέιβιντ με την Αμάντα, παίρνοντας κινηματογραφικά στοιχεία από τους αδερφούς  Νταρντέν ( από την κινηματογραφική του φόρμα μέχρι τους χαρακτήρες), δημιουργώντας ταυτόχρονα κάτι μοναδικά δικό του.
Η τρίτη ταινία του Μίκαελ Χερς επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μεγάλης μερίδας των κριτικών, ότι πρόκειται για έναν χαρισματικό νέο δημιουργό. Στο ρόλο του Ντέιβιντ,  ο αγαπημένος Γάλλος ηθοποιός, Βίνσεντ Λακόστ.

“Αμάντα” από την Πέμπτη 11 Απριλίου στους κινηματογράφους σε διανομή Δαναός 

 

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top