30
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
2023
screeneye.gr
No Comments 67 Views

Αμερικανικό Ειδύλλιο

amerpast1

american-pastoral1

Δράμα, Έγκλημα, 108′, Η.Π.Α 2016

Πρωτότυπος Τίτλος: American Pastoral
Γλώσσα: Αγγλικά Διανομή: Tanweer
Του Γιούαν ΜακΓκρέγκορ

Με τους Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, Τζένιφερ Κόνελι, Ντακότα Φάνινγκ, Ούζο Αντούμπα

Γράφει ο Ιάκωβος Γωγάκης

Σε περίοπτη θέση στις προθήκες των ελληνικών βιβλιοπωλείων βρίσκονται τα μυθιστορήματα του Φίλιπ Ροθ, ενός από τους πιο πολυδιαβασμένους αμερικανούς συγγραφείς. Οι ιστορίες του, διακρίνονται από μια γραφή αυτοβιογραφική, ενδελεχή-περιγραφική, δημιουργώντας ένα πολύπλευρο πορτρέτο των ηρώων του. Όπως και στην « Αγανάκτηση», που είδαμε πρόσφατα και κινηματογραφικά, έτσι και εδώ στο « Αμερικανικό Ειδύλλιο», ο Ροθ αναφέρεται σε μια άλλη εποχή, όπου οι προσωπικές τραγωδίες αναμειγνύονται με το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον. Καλοδουλεμένοι αντρικοί χαρακτήρες εν μέσω προσωπικών διλημμάτων και νεαρές γυναίκες που επαναστατούν στην σεμνότυφη οικογενειοκρατία, ενώ η υπερδύναμη ξεκινάει πολέμους στην Κορέα ή στο Βιετνάμ. Αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και η αλληγορία του αμερικανικού ονείρου δεν αποτυπώνεται με ευκρίνεια, με αποτέλεσμα και οι σκηνοθέτες που αναλαμβάνουν το πολύ δύσκολο κινηματογραφικό εγχείρημα να τα βρουν σκούρα, όπως τώρα ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, ο ο οποίος επιλέγει στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο, ένα μικρό μέρος από τις 530 σελίδες του βιβλίου( εκδόσεις Πόλις), το οικειοποιείται και μένει στην επιφάνεια των πραγμάτων, σε μια ταινία που δεν έχει κάτι να δώσει, ούτε στο κοινό που δεν διάβασε Φίλιπ Ροθ.

Η έναρξη και η λήξη θυμίζουν κάπως τον« Τιτανικό», με δύο άντρες να βρίσκονται στο σήμερα και ο ένας να διηγείται στον άλλον το προσωπικό δράμα του αδερφού του. Flashback στο παρελθόν και στο τέλος ξανά πάλι στο παρόν.

Ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ κρατάει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, υποδυόμενος τον αποκαλούμενο « Σουηδό», έναν εβραίο παίκτη του μπάσκετ στα φοιτητικά του χρόνια, που ερωτεύεται τη Μις Νιου Τζέρσει( την ερμηνεύει η Τζένιφερ Κόνελι), ζουν μια άνετη ζωή σε ένα αγρόκτημα. Θα κάνουν και ένα μωρό τη Μέρι, ξανθιά και όμορφη, αλλά θα εμφανίσει από τα παιδικά της χρόνια ένα μόνιμο τραύλισμα. Η θεραπεύτρια της, αποδίδει το τραύλισμα σε ψυχολογικό παράγοντα, με τον πατέρα της, να αρνείται αυτή την εξήγηση.

Η Μέρι θαυμάζει τον πατέρα της, νιώθοντας και κάποιου είδους έλξη. Με τα χρόνια η Μέρι γίνεται αγρίμι, επαναστατεί και συμμετέχει σε ακτιβιστικές ομάδες κατά των φυλετικών διακρίσεων και του πολέμου στο Βιετνάμ. Κατηγορείται για το θάνατο ενός ταχυδρόμου και εξαφανίζεται για χρόνια. Η ζωή του ζεύγους συνθλίβεται από την απουσία της μοναχοκόρης τους. Ο «Σουηδός», γίνεται εριστικός και εμμονικός, μέχρι να τη βρει, δημιουργούνται και τα πρώτα προβλήματα στο γάμο του.

Δεν έχουμε καταλάβει τι ήθελε να τονίσει ο ΜακΓκρέγκορ με το έργο αυτό. Αν ήθελε να δείξει τις συντηρητικές επιλογές της οικογένειας, ωθώντας τη Μέρι μακριά, ο σκηνοθέτης το αναιρεί, γιατί ακριβώς αυτή η οικογένεια όπως παρουσιάζεται έχει προοδευτικά χαρακτηριστικά. Επίσης οι επιλογές της Μέρι, φανερώνουν μια κατάσταση παγίδευσης και μύησης από τρίτους, σε ένα τρόπο ζωής δήθεν οικολογικό, εν τέλει της έκαναν πλύση εγκεφάλου. Αυτό συνέβαινε με τα κινήματα τη δεκαετία του ’60;

Αν η Μέρι ήταν ερωτευμένη με τον πατέρα της, όπως υπονοείται σε μια σκηνή μερικών δευτερολέπτων, ε τότε αυτό το γαργαλιστικό στοιχείο, έμεινε ανεκμετάλλευτο, δείχνοντας ο ΜακΓκρέγκορ έλλειψη δεξιοτήτων. Θα μπορούσε να το δουλέψει περισσότερο. Από τις ερμηνείες η κόρη, την οποία ερμηνεύει η Ντακότα Φάνινγκ, ήταν το πρόσωπο που ξεχωρίσαμε μία ακόμη φορά.

” Αμερικανικό Ειδύλλιο” από 8 Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους σε διανομή Tanweer

 

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top