20
ΙΟΥΝΙΟΥ
2018
screeneye.gr
No Comments 23 Views

Απόσπασμα της συνέντευξης με τον μεγάλο νικητή του τμήματος ” Ένα Κάποιο Βλέμμα” των Καννών Μοχάμαντ Ρασούλοφ

rasoulof2

 rasoulof2

 Συνέντευξη στον Ιάκωβο Γωγάκη

Σε έναν Ιρανό αντιφρονούντα, τον Μοχάμαντ Ρασούλοφ δόθηκε το πρώτο βραβείο στο Παράλληλο Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών, το αποκαλούμενο « Ένα Κάποιο Βλέμμα», για την ταινία του με τίτλο  « Lerd».

Ο Ρασούλοφ, με τις επικριτικές ταινίες του και την  ακτιβιστική του δράση συμμετέχοντας  στο «Πράσινο Κίνημα» του Ιράν, βρέθηκε στο στόχαστρο του προηγούμενου καθεστώτος της χώρας(όπως και ο κορυφαίος σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί) προκαλώντας την οργή του Μαχμούτ Αχμεντινετζάντ.

Στα τέλη του 2010 και ενώ γύριζε την ταινία « Αντίο» δικαστική απόφαση στο Ιράν, του επέβαλε ποινή φυλάκισης για  έξι χρόνια και την απαγόρευση συγγραφής σεναρίων και κινηματογράφησης για είκοσι. Ο Ρασούλοφ έφυγε παράνομα για το Αμβούργο, επέστρεψε το 2013  και συνελήφθη εκ νέου, τη στιγμή που ολοκλήρωνε μια σκληρή ταινία για το καθεστώς « Τα Χειρόγραφα δεν Καίγονται».

Η ταινία προβλήθηκε στο Φ. Καννών, κερδίζοντας το Βραβείο Κριτικών, ενώ ο ίδιος δεν είχε τη δυνατότητα να ταξιδέψει, για να παραλάβει το Βραβείο.

rasoul

Εμείς τον συναντήσαμε «ελεύθερο» πια  στις Κάννες, παίρνοντας ειδική άδεια, από το  κάπως φιλελεύθερο καθεστώς του Χασάν Ροχανί, για να παρουσιάσει το « Lerd».

Πρόκειται για κοινωνικό δράμα εκδίκησης, έχοντας για κεντρικό ήρωα έναν 35χρόνο αγρότη, τον Ρεζά, ο οποίος ζει με την οικογένεια του σε περιοχή του Β. Ιράν. Γίνεται αποδέκτης σωματικής και ψυχολογικής βίας, από μια ιδιωτική εταιρία και τους συνεργαζόμενους με αυτήν τσιφλικάδες. Ο Ρεζά έχει δύο επιλογές, ή θα παίξει το παιχνίδι της εταιρίας, ή θα αποποιηθεί της περιουσίας του. Το διεφθαρμένο κράτος κάνει τα κλειστά τα μάτια.

Ο Ιρανός δημιουργός απάντησε στην ερώτησή μας, για το απαισιόδοξο μήνυμα της ταινίας.

« Θέλω να βλέπω μπροστά. Όσο ελπίζω και θα προσδοκώ την αλλαγή, θα κάνω ταινίες. Όμως το σενάριο είναι αποτέλεσμα ρεαλιστικών καταστάσεων  και η πραγματικότητα στο Ιράν, για τους απλούς πολίτες,  δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αισιόδοξη. Ο ήρωας της ταινίας, βρίσκεται σε δίλημμα, μπροστά σε μια πολύ μπερδεμένη κατάσταση. Να αποδεχθεί την τυραννία, γινόμενος κι αυτός τύραννος ή να επιλέξει τον καθαρό ηθικό δρόμο, με κίνδυνο να χάσει την περιουσία και την ίδια του τη ζωή; Ο θεατής μπορεί να δει και την αισιόδοξη οπτική».

Για την φυλάκισή του και τον αέρα αλλαγής στο Ιράν λέει:

«Δεν είναι μόνο οι σκηνοθέτες. Ακτιβιστές, διανοούμενοι, δημοσιογράφοι, βρίσκονται στη φυλακή, γιατί το κράτος δεν αποδέχεται την κριτική. Οι αλλαγές γίνονται αργά. Υπάρχει δημοκρατία στα λόγια, τελικά όμως δεν υπάρχει. Έχεις το δικαίωμα ψήφου, αλλά σε αναγκάζουν να ψηφίσεις για αυτούς που θέλουν, δηλαδή μια ψήφος για το σύστημα. Δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των Προέδρων στο Ιράν. Είμαι χαρούμενος για την νίκη του Χασάν Ροχανί, με αυτόν Πρόεδρο βρίσκομαι εδώ στις Κάννες. Η δομή, η γραφειοκρατία, το σύστημα καταβροχθίζει τους ανθρώπους, όπως και ο ήρωας της ταινίας μου.

Ολόκληρη η συνέντευξη με τον Μοχάμαντ Ρασούλοφ, με την έξοδο της ταινίας « Lerd» στις αίθουσες. Η διανομή ανήκει στην AMA FILMS.

Tagged with:
RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top