19
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
2019
screeneye.gr
No Comments 72 Views

Το Απώτατο Σημείο της Ανθρωπότητας

THEFARTHEST2

FARTHEST1

Κριτική Ιάκωβος Γωγάκης

Το ντοκιμαντέρ της Έμερ Ρέινολντς αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη κινηματογραφική αποτύπωση, των δύο διαστημικών αποστολών της NASA ( Βόγιατζερ 1 και 2), που έλαβαν χώρα το καλοκαίρι του 1977, με στόχο -τότε- την εξερεύνηση του Κρόνου και του Δία. Οι συγκεκριμένες διαστημικές αποστολές ξεπέρασαν τις προσδοκίες ακόμα και των ίδιων των επιστημόνων, επειδή τα δύο διαστημόπλοια συνέχισαν το “ ταξίδι”, φτάνοντας το μεν πρώτο, μετά από 36 χρόνια ( το 2012) σε απόσταση 19 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο, ενώ το δεύτερο, επισκέφτηκε τέσσερις πλανήτες και έδωσε πλούσιο υλικό στους μελετητές για τους δορυφόρους, τους δακτυλίους, ενώ όλα τα μέχρι τώρα ευρήματα του, άλλαξαν άρδην την προ -υπάρχουσα αντίληψη για το ηλιακό-πλανητικό σύστημα.

Η  Ρέινολντς στηρίζεται στις αφηγήσεις των ερευνητών και θέτει διάφορα ερωτήματα, ξεκινώντας από την αρχική ιδέα, μέχρι τον τρόπο υλοποίησής της, διατηρώντας πάντα στο προσκήνιο τον συνδυασμό της επιστήμης με τα πολιτικό-ιστορικά γεγονότα, τα οποία εξελίσσονταν παράλληλα με τις διαστημικές αποστολές ( επί παραδείγματι η ψυχροπολεμική σχέση των Η.Π.Α με την ΕΣΣΔ).
Αστρονόμοι, αστροφυσικοί, γεωλόγοι, μαθηματικοί, κομπιουτεράδες, παρελαύνουν μπροστά από το φακό, ενώ κατακλυζόμαστε από ονειρικές εικόνες από το διάστημα. τις οποίες τράβηξε μία υψηλής τεχνολογίας κάμερα, που βρίσκεται στα χέρια της NASA. Το ερώτημα που τίθεται και ξανα- τίθεται στις δύο και πλέον ώρες του ντοκιμαντέρ, είναι η ύπαρξη ή όχι ζωής στο διάστημα και η σημασία της ύπαρξης νερού στον Άρη.
Η σκηνοθέτις καταφεύγει στη μέθοδο της ενδελεχούς ενασχόλησης με το χώρο της υψηλής τεχνολογίας και το συγκεκριμένο γεγονός προσδίδει εγκυρότητα στο έργο της, αλλά ταυτόχρονα γίνεται όλο και πιο συγκεκριμένο, στοχεύοντας σε ένα εξειδικευμένο ακροατήριο, το οποίο σαγηνεύεται από τον κόσμο του διαστήματος.

Μετά το πέρας των 90 λεπτών, παρατηρήσαμε το υλικό της να εξαντλείται και η χρονική διάρκειά του να επεκτείνεται άσκοπα για άλλη μισή ώρα. Παρόλα αυτά, το ντοκιμαντέρ έχει την αξία του και την σημασία του, σε μια εποχή που μπροστά μας βρίσκονται πληθώρα επιστημονικών προκλήσεων και οι ειδικοί της NASA, δηλώνουν βέβαιοι για σπουδαίες ανακαλύψεις το επόμενο διάστημα…στο διάστημα.

“Το Απώτατο Σημείο της Ανθρωπότητας” από 26 Απριλίου στους κινηματογράφους

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top