Δεν βάζουν μυαλό στο Ιράν. Τον Μοχαμάντ Ρασούλοφ βάλθηκαν να φυλακίσουν

Τον περασμένο Μάιο, είχαμε δημοσιεύσει συνέντευξη του Ιρανού σκηνοθέτη Μοχαμάντ Ρασούλοφ, από το Φ. Καννών, ο οποίος μας την παραχώρησε δύο εικοσιτετράωρα προτού λάβει την ύψιστη διάκριση ( Βραβείο Καλύτερης Ταινίας) από το Παράλληλο Πρόγραμμα, για το έργο “Lerd”, το οποίο θα προβληθεί σύντομα και στην Ελλάδα.
Πρόκειται για κοινωνικό δράμα εκδίκησης, έχοντας για κεντρικό ήρωα έναν 35χρόνο αγρότη, τον Ρεζά, ο οποίος ζει με την οικογένεια του σε περιοχή του Β. Ιράν. Γίνεται αποδέκτης σωματικής και ψυχολογικής βίας, από μια ιδιωτική εταιρία και τους συνεργαζόμενους με αυτήν τσιφλικάδες. Ο Ρεζά έχει δύο επιλογές, ή θα παίξει το παιχνίδι της εταιρίας, ή θα αποποιηθεί της περιουσίας του. Το διεφθαρμένο κράτος κάνει τα κλειστά τα μάτια.
Για το συγκεκριμένο σενάριο, ο Ρασουλόφ, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης, από το καθεστώς( θεωρητικώς πιο ανεκτικό από το προηγούμενο), κρίνοντας το έργο προσβλητικό για την κυβέρνηση και για τη θρησκεία. Ο Ρασούλοφ, είναι γνωστός ακτιβιστής του Ιράνκαι παρέμεινε πολλές φορές υπό κατ οίκον περιορισμό, όπως και ο φίλος του διακεκριμένος δημιουργός Τζαφάρ Παναχί.
Ο Ρασουλόφ, δήλωσε πως η στήριξη από τον καλλιτεχνικό κόσμο εκτός Ιράν, είναι αυτή, που εμποδίζει τις αρχές να τον τιμωρήσουν ακόμα χειρότερα.






