10
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
2024
screeneye.gr
No Comments 54 Views

Η Εβίτα δεν Κοιμάται πια Εδώ

EVA NO DUERMEposter

EVA NO DUERME

Δράμα,85′, Αργεντινή 2015

Πρωτότυπος Τίτλος:Eva no duerme

Του Πάμπλο Αγουέρο

Με τους Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Ντενίς Λαβάν, Ιμανόλ Αρίας, Σαμπρίνα Μάτσι

Γράφει ο Ιάκωβος Γωγάκης

Μπροστά στο ταριχευμένο σώμα της Εβίτα Περόν, ο συμπατριώτης της Πάμπλο Αγουέρο καταθέτει τη δική του αλήθεια για το σύμβολο των καταπιεσμένων Αργεντίνων ντεσκαμισάντος και σύζυγο του προέδρου της χώρας Χουάν Ντομίνγκο Περόν, σε μια περίοδο που ξεκινά από το θάνατό της το 1952 μέχρι την οριστική της ταφή το 1976.

Ο Πάμπλο Αγουέρο χωρίζει την ταινία σε τρία κεφάλαια και σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους. Στο πρώτο, πρωταγωνιστής είναι ο γιατρός Πέδρο Αρά, υπεύθυνος για τη μακρόχρονη διαδικασία ταρίχευσης του σώματος της Εβίτα Περόν. Στο δεύτερο βλέπουμε έναν ανώτατο στρατιωτικό, υποθέτουμε πως είναι εκπρόσωπος της χούντας του 1955 και φέρει την ευθύνη για τη μεταφορά του άψυχου σώματος και το τρίτο εστιάζει ξεκάθαρα πια στην απαγωγή του, με βασικό πρόσωπο τον Πτέραρχο Αραμπούρο. Ο Γκάελ Γκαρσία Μπερνάλ εμφανίζεται στην αρχή και στο τέλος, σε δύο αξιοθαύμαστους μονολόγους, παίζοντας τον δικτάτορα Μασσερά.

EVA NO DUERME2jpg

Το έργο υμνεί την Περόν επενδύοντας στην κατασκευή του μύθου, αφήνοντας πίσω τα ιστορικά γεγονότα, με έμμεσες αναφορές στην προσπάθεια της άρχουσας τάξης να περιορίσει τη δημοφιλία της. Στηρίζεται στον ποιητικό λόγο, στη συλλογική φαντασία, στις αλληγορίες και τις μεταφορικές εικόνες, πιο κοντά στο ντοκιμαντέρ παρά στη μυθοπλασία, με ένα όμως υποτυπώδες σενάριο, θεωρώντας κάποια πράγματα δεδομένα, αλλά εν τέλει ασαφή, μη κατανοητά όχι μόνο για τους θεατές εκτός Αργεντινής, ίσως ακόμα και για αυτούς που μένουν εντός και γνωρίζουν από πρώτο χέρι την ιστορία της χώρας.

Παρότι ακατανόητο σε κάποια του σημεία, αγγίζοντας με το παράλογο, αυτό είναι το πρώτο έργο που καταπιάνεται με την -σε πολλούς νεώτερους- άγνωστη πτυχή της εκμετάλλευσης του ταριχευμένου σώματος της Περόν, προκαλώντας ογκώδεις διαδηλώσεις από τους υποστηρικτές της ανά τον κόσμο.

“Η Εβίτα δεν Κοιμάται πια Εδώ” από 24 Μαρτίου στους κινηματογράφους σε διανομή Rosebud

 

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top