26
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
2023
screeneye.gr
No Comments 43 Views

ΦΝΘ: Ολόκληρη η πόλη ένα θερινό σινεμά. Έναρξη με Τίνα Τέρνερ

fnth1

fnth1

23ο ΦΝΘ: Από τις 24 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου 

Ανταπόκριση Ιάκωβος Γωγάκης

Σε συνθήκες πρωτόγνωρες, εξαιτίας των μέτρων υγειονομικής ασφάλειας αλλά  και σε συνθήκες γνώριμες -αυξημένης υγρασίας και καύσωνα- πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ, η τελετή έναρξης του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Παρότι οι περιορισμοί ακόμη υπάρχουν και οι σκοτεινές αίθουσες παραμένουν κλειστές, οι διοργανωτές αποφάσισαν- παράλληλα με τις διαδικτυακές προβολές- να προβάλλουν 92 ντοκιμαντέρ, σε δύο αυτοσχέδιες θερινές αίθουσες στο παλαιό λιμάνι αλλά  και σε 6 θερινούς κινηματογράφους , όπως επίσης και στο Μέγαρο Μουσικής της πόλης.
Κατά την τελετή έναρξης, στις αυτοσχέδιες θερινές αίθουσες « Τζον Κασσαβέτης» και  «Σταύρος Τορνές Plus», ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, έδωσε μια ανθρωποκεντρική διάσταση στην ολιγόλεπτη ομιλία του, αναφερόμενος, στους 16 μήνες που άλλαξαν τη ζωή μας,  σε όλα τα επίπεδα.
Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για το – πάντα- «ανοιχτό της τηλέφωνο» και την αμέριστη συμπαράσταση της, τους μήνες που προηγήθηκαν.

Ιδιαίτερα θερμά ήταν τα λόγια του,  για τη στήριξη που παρείχε στο Φεστιβάλ, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Παρόντες στην τελετή έναρξης, ήταν η Υπουργός Πολιτισμού, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, η Γενική Διευθύντρια του ΦΚΘ, απευθύνοντας χαιρετισμό.
Οι διοργανωτές, επέλεξαν ως ντοκιμαντέρ έναρξης , τo έργο «Tina», για τη ζωή της διάσημης soul τραγουδίστριας Τίνα Τέρνερ, με τους συμβολισμούς να δίνουν και να παίρνουν, για το διαχρονικό φαινόμενο της  έμφυλης βίας, το οποίο στη χώρα μας  το τελευταίο διάστημα,  πήρε τεράστιες διαστάσεις   εξαιτίας διαφόρων συμβάντων που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Το ντοκιμαντέρ- το οποίο υπογράφουν οι Τι Τζέι Μάρτιν και Νταν Λίντσεϊ- καταγράφει μέσα από τα μάτια της διάσημης soul τραγουδίστριας -και άλλων προσώπων- τα χρόνια της, δίπλα στον μουσικό- σύζυγό της, τον Άικ Τέρνερ, που την κακοποιούσε βάναυσα, έως ότου η Τίνα Τέρνερ « δραπετεύσει », στις 4 Ιουλίου του 1976.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται, από τις  24 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου

fnth2

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top