20
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
2019
screeneye.gr
No Comments 68 Views

Οι Γάτες της Κωνσταντινούπολης

gatos1

kedi2

Γράφει ο Ιάκωβος Γωγάκης

Για τις εκατοντάδες χιλιάδες αδέσποτες γάτες, της 7ης μεγαλύτερης πόλης του κόσμου , της Κωνσταντινούπολης, οι οποίες αποτελούν ατραξιόν και  παγκόσμιο φαινόμενο , είναι αφιερωμένο το ντοκιμαντέρ της Τουρκάλας Σέιντα Τορούν, το οποίο απέσπασε-δικαίως- την προσοχή της κινηματογραφικής βιομηχανίας .

Μονόχρωμες, πολύχρωμες, ενίοτε τσαχπίνες, ενίοτε γυροβόλες και τεμπέλες… πασάδες, με κοιλιά να γουργουρίζει, ψάχνοντας χάδια και συντροφιά, οι γάτες και η γλώσσα του σώματος τους, συναντάει την κινηματογραφική γλώσσα, ενώ στο έργο, δεν γεμίζουν τις ιστορίες των ανθρώπων της πόλης, αλλά καθίστανται οι πρωταγωνίστριες, της καθημερινότητας τους.
Η Τορούν επιλέγει να ακολουθήσει μερικές από τις -αγνώστου κυριότητος- αρσενικές και θηλυκές γάτες, πλαισιώνοντας τα μαγευτικά πανοραμικά πλάνα από το Βόσπορο και τις συνοικίες, με διηγήσεις των φιλόζωων ανδρών και γυναικών,που τις φροντίζουν, συνοδεία σε κάθε μία ιστορία, διαφορετικής μουσικής υπόκρουσης από τουρκικούς λαϊκούς ήχους, μέχρι σύγχρονη τζαζ.
Μακριά από ακαδημαϊκού τύπου αναλύσεις, ούτε όμως και έντονους συναισθηματισμούς, το ντοκιμαντέρ κατευθύνεται από την επιθυμία, να αναδειχθεί η αλληλεπίδραση της σχέσης ανθρώπου- ζώου και αυτό η σκηνοθέτις το καταγράφει μοναδικά. Βλέπουμε ανδρικές φιγούρες που δεν θα μας πήγαινε ποτέ ο νους, να προσφέρουν ανιδιοτελώς,    μαθαίνουμε για την χρησιμότητα τους, επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όταν οι γάτες ρίχνονταν μέσα στα εμπορικά πλοία για να φάνε τα ποντίκια, μέχρι την  αποκάλυψη ενός άντρα, ο οποίος φροντίζει δεκάδες γατιά, να παραδεχθεί -μπροστά στην κάμερα-, πως η φροντίδα των αδέσποτων, λειτούργησε ευεργετικά, αποκρούοντας τη θλίψη και τον πόνο που κουβάλαγε μέσα του.

Από το ντοκιμαντέρ απουσιάζει αρκετά, η “παιχνιδιάρικη οπτική”, η οποία θα αποφόρτιζε τις αλλεπάλληλες αφηγήσεις και την μονοτονία-που σε κάποια σημεία είναι εμφανής-υπάρχουν βεβαίως στιγμές, όπου αυτή η ανάλαφρη διάθεση επιτυγχάνεται. Καλύτερη οικογενειακή ταινία στο Φεστιβάλ Sidewalk.

“Οι Γάτες της Κωνσταντινούπολης” στους κινηματογράφους από την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου σε διανομή Filmtrade

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top