24
ΙΟΥΝΙΟΥ
2018
screeneye.gr
No Comments 69 Views

Εγώ, η Τόνια

itonya2

itonya

Κριτική Ιάκωβος Γωγάκης

Μητρική χειραγώγηση, συζυγική κακοποίηση, λεκτική και σωματική βία, όλα αυτά τα υφίσταται η Τόνια Χάρντινγκ, ένα ανασφαλές και υπέρ-ταλαντούχο κορίτσι του καλλιτεχνικού πατινάζ, κατακτώντας πολλές πρωτιές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ταυτόχρονα, για να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες της, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1994, με την εμπλοκή του τότε συζύγου της, η συναθλήτρια της, η Νάνσι Κερριγκάν θα δεχθεί “ χειρουργικό” πλήγμα στο γόνατο. Η υπόθεση έγινε πρώτο θέμα σε όλα τα αμερικανικά δίκτυα.

Ο Αυστραλός σκηνοθέτης Κρεγκ Γζιλλέσπι αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας μια βιογραφία οσκαρικού προφίλ , παίζοντας με το ντοκιμαντέρ και το fiction.
Η δομή της ταινίας στηρίζεται στον γρήγορο ρυθμό της, στην εξαιρετική απεικόνιση τριών δεκαετιών της ζωής της ηρωίδας, ένας ρυθμός όμοιος με το American Hustle του Ντέιβιντ Ο’ Ράσελ, παρόμοιας αισθητικής είναι και η φωτογραφία και τα κουστούμια. Ελάχιστα παραπέμπει στο ” To Die For”, του Γκας Βαν Σαντ. όπως έχουν κάποιοι αναφέρει.
Τα δυσάρεστα συμβάντα τα οποία λαμβάνουν χώρα από την παιδική της ηλικία, δεν διαθέτουν μια τραγική διάσταση και το γεγονός αυτό πιστώνεται στα θετικά του έργου, το κωμικό στοιχείο είναι έντονο, αλλά σε κάποια του σημεία αυτό το γεγονός, μπορεί να θεωρηθεί μονότονο και κάπως ενοχλητικό. Οι μεγάλες μουσικές στιγμές των 70s,  80s και 90s από τους Fleetwood Mac μέχρι τους Abba, βρίσκονται στο σάουντρακ.
Η 27χρόνη Αυστραλιανή ηθοποίος Μάργκοτ Ρόμπι είναι απίστευτα εκθαμβωτική, η λάμψη της και η ομορφιά της είναι θεϊκή, θυμίζει την Τόνια Χάρντινγκ και αποδίδει με άνεση την χειραγωγούμενη από τους τρίτους προσωπικότητά της. Ίσως δεν έφτασε ακόμα η ώρα της για το Όσκαρ  Γυναικείου Ρόλου, αντίθετα η μεταμορφωμένη Άλλισον Τζάννεϊ στον ρόλο της μητέρας της, δεν έθεσε απλά τις βάσεις για τον μεγάλο αμερικανικό έπαινο,το βραβείο,  το  έχει σχεδόν σίγουρο .

“Εγώ, η Τόνια” από την Πέμπτη 25/1 στους κινηματογράφους σε διανομή Seven

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top