11
ΙΟΥΝΙΟΥ
2020
screeneye.gr
No Comments 60 Views

Κάτω από το δέντρο

underthetree

 

underthetree

Κριτική Ιάκωβος Γωγάκης

Μονοκατοικία έξω από το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας. Μια γυναίκα θα πιάσει στα πράσα τον σύντροφό της, να παρακολουθεί στην οθόνη του υπολογιστή , σκηνές σεξ.

Οι πρωταγωνιστές, δεν ήταν όλοι άγνωστοι για τη νεαρή γυναίκα. Ήταν κι  ο ίδιος ο άντρας της… σε πρόσφατες περιπτύξεις με την πρώην  του.  Θα τον διώξει από το σπίτι και θα του απαγορεύσει να βλέπει  την κόρη τους.

Ο νεαρός άντρας θα ζητήσει στέγη,  από τους γονείς του. Ένα μεγάλο δέντρο που χωρίζει το σπίτι των γονέων του, με το σπίτι κάποιων άλλων μεσήλικων ιδιοκτητών, αποτελεί σημείο τριβής και μια πρωτοφανή  κόντρα ξεκινά, ανάμεσα στους ιδιοκτήτες.

Πρόκειται για μαύρη κωμωδία, στα βήματα των ταινιών του Χάνεκε, του Ούλριχ Ζάιντλ,  του Τοντ Σολόντζ.

Στο προσκήνιο, οι  οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις στην Ισλανδία, όπου οι συγκρούσεις κρύβονται κάτω από το χαλί.

Ο σκηνοθέτης Hafsteinn Gunnar Sigurosson, δεν αντιγράφει τους προαναφερθέντες δημιουργούς, ολίγον το στίλ τους οσμίζεται,  και φτιάχνει μια καλοκουρδισμένη ιστορία,  με δόσεις ειρωνείας και μπόλικης βίας, όπου οι άνθρωποι δεν ξεφεύγουν από τη φύση τους και από το εγώ τους -που πάντα βρίσκεται σε πρώτο πλάνο- αλλά κι από τις αδυναμίες τους, ανίκανοι να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Η ρουτίνα σπάει, με εφήμερες αμαρτίες,  με μίσος, εκδίκηση και σαδισμό.

Η κόντρα ανάμεσα σε μορφωμένους αστούς, αποδεικνύει τη μεγάλη αδυναμία του δυτικού  συστήματος, όπου ο ορθολογισμός παύει να υπάρχει.

Δεν είναι δράμα, δεν είναι κωμωδία, ακροβατεί ανάμεσα στα δύο, με το μοναδικό μείον, να είναι το γεγονός,  πως όλα αυτά, με μια παρόμοια  φόρμα, τα έχουμε ξαναδεί πολλάκις,  στο βορειοευρωπαϊκό σινεμά.

Η Ισλανδική κινηματογραφία-  η οποία  κάνει άλματα κι εξελίσσεται ραγδαία-,  έχει την ανάγκη να αγγίξει τις στρεβλώσεις της ζωής των λιγοστών κατοίκων της χώρας , που ζουν μέσα στη γεωγραφική απομόνωση, αλλά και στην επίπλαστη ηρεμία.

Ίσως αυτός να είναι κι  ο λόγος, όπου η Ισλανδία επέλεξε το συγκεκριμένο έργο, για να εκπροσωπήσει τη χώρα στα Όσκαρ. Μια κραυγή αγωνίας για την ηθικήηη σήψη των πολιτών της.

Οι ηθοποιοί έχουν πολύ  μεγάλη συνεισφορά στην επιτυχία της ταινίας, όπως η παρουσία της απατημένης συζύγου, της Edda Björgvinsdóttir.

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top