17
ΜΑΡΤΙΟΥ
2020
screeneye.gr
No Comments 23 Views

Μια απόπειρα αυτοκτονίας κι η συνύπαρξη εφτά φίλων χρόνια αργότερα. To αξιοπρόσεκτο ” About Alex” του Jesse Zwick

ale

about alex

Ανταπόκριση και Κριτική από το Φεστιβάλ Tribeca Μερόπη Κυριάκου-Κακόπιερος

Ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Jesse Zwick επιλέγει να κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ταινία «About Alex»(2014). Ένα κινηματογραφικό εγχείρημα με θεματολογία καθόλου πρωτότυπη αλλά με μια καθόλα αξιοπρεπή διεκπεραίωση.

Μια παρέα τριαντάρηδων που απαρτίζεται από επτά παλιούς συμφοιτητές και φίλους, που η ενηλικίωση τους θέλει να βιώνουν μακρινές και διαφορετικές καθημερινότητες,  από ένα απρόοπτο γεγονός, την απόπειρα αυτοκτονίας του ενός εξ αυτών, αναγκάζονται να συνυπάρξουν εκ νέου, κάτω απ’ την ίδια στέγη, για 2 ημέρες, σε μια προσπάθεια να φροντίσουν το φίλο τους.

Ο Zwick, επιχειρεί έναν ανώδυνο σχολιασμό σε αρκετές σκηνές του φιλμ, για την τεχνολογική εξάρτηση των σύγχρονων ενηλίκων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ταινία ανοίγει με πλάνο στο σπίτι του Alex( Jason Ritter) και πιο συγκεκριμένα στο δωμάτιο του μπάνιου. Ο ίδιος, πλήρως ντυμένος να μπαίνει στη γεμάτη με νερό μπανιέρα, ετοιμάζοντας το ξυράφι του, αποφασίζει να αφήσει ένα σημείωμα. Αντί για το χαρτί, αφήνει ένα tweet με ένα κρυπτικό απόσπασμα από τον Ρωμαίο και Ιουλιέτα. Παρόλα αυτά η είδηση διαδίδεται μεταξύ των υπολοίπων με τον πατροπαράδοτο τρόπο επικοινωνίας, δια του τηλεφώνου. Όλοι μαζί σπεύδουν να τον στηρίξουν με το που επιστρέφει στο σπίτι, έτσι ώστε να μην βλάψει τον εαυτό του και πάλι. Αφήνουν τη πολύβουη Νέα Υόρκη και βρίσκονται για λίγο στην εξοχή. Παρά τις καλές τους προθέσεις να συμβιώσουν για λίγο μοιραζόμενοι το παρόν τους αλλά κυρίως   ανακαλώντας στιγμές του κοινού τους παρελθόντος, μια πυριτιδαποθήκη από παλαιές ζήλιες, αγάπη, διαπροσωπικών δυσαρεσκειών, εκρήγνυται και η κατάσταση καθίσταται αδύνατη προς όποιο περιορισμό. Όλα χύμα, όλα ορατά.

ale

Με ένα σχόλιο ενός εκ των χαρακτήρων «είμαστε σαν αυτές τις ταινίες του ‘80» ο σκηνοθέτης αναγνωρίζει πως έχει δημιουργήσει κάτι που θυμίζει το «The big Chill»(1983) αλλά χωρίς να απαιτεί η δική του ταινία να προκαλέσει κάτι φοβερό στο κινηματογραφικό στερέωμα, δίνει το δικό του στίγμα με όσα ο ίδιος πιστεύει πως αφορούν σήμερα τις παλιές φιλίες που δεν μένουν αναλλοίωτες από το πέρασμα του χρόνου και την προσωπική αλλαγή του καθενός. Καταφέρνει να περιγράψει μια συνεύρεση όπου καθείς με δύσκολο τρόπο αναγκάζεται να αναγνωρίσει την προσωπική του αλλαγή αλλά όπως γίνεται και στη ζωή εκτός σινεμά, πιο εύκολο είναι να περιγράψεις αυτό που βλέπεις στους άλλους παρά αυτό που συμβαίνει στον ίδιο σου τον εαυτό.

Με ένα καστ αποτελούμενο ως επί το πλείστον από γνωστούς ηθοποιούς από το χώρο της μικρής οθόνης, Aubrey Plaza, Max Greenfield, Max Minghella, Jason Ritter, Nate Parker, Jane Levy και Maggie Grace, φαίνεται πως ο Zwick επιχειρεί να διευρύνει το κοινό του στοχεύοντας και ακροατήριο πέραν των όσων παρακολουθούν το φεστιβάλ. Το «About Alex» έκανε πρεμιέρα την προηγούμενη Πέμπτη στο Tribeca.          

About the author:
Has 50 Articles

Η Μερόπη εργάστηκε για μια πενταετία ως πολιτιστικός συντάκτης, σε Κυπριακή πρωινή εφημερίδα μέσα στην οποία παράλληλα ασχολήθηκε με την παραγωγή θεατρικών παραστάσεων, ταινιών μικρού μήκους, όπως και με την επιμέλεια εικαστικών εκδόσεων. Τώρα ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη ως δασκάλα στα ελληνόφωνα σχολεία της παροικίας και ετοιμάζεται να εκδώσει το πρώτο της παιδικό παραμύθι, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί ως συντάκτης στο Screeneye.net

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top