10
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
2024
screeneye.gr
No Comments 16 Views

Νυχτερινοί Επισκέπτες

The Passengers of the Night

pass2.jpg

Κριτική Ιάκωβος Γωγάκης

Παρίσι, αρχές της δεκαετίας  του ’80.Ένας χωρισμός που μόλις συνέβη και δυο παιδιά στην εφηβεία, μεγαλώνουν μαζί με τη μητέρα τους. Η μητέρα, η Ελιζαμπέτ, ψάχνει για δουλειά.

 Ακροάτρια της βραδινής ραδιοφωνικής εκπομπής του γαλλικού ραδιοφώνου France Inter,  καλείται από την εκφωνήτρια και παρουσιάστρια της εκπομπή , τη Βάντα, κι εκεί θα βρει την επαγγελματική πόρτα  που ψάχνει.

Θα γνωρίσει μια επίσης φανατική ακροάτρια της εκπομπής, μια άστεγη γυναίκα, την οποία θα φιλοξενήσει στο σπίτι.

Ενώ όλοι συμφιλιώνονται με τη νέα κατάσταση που δημιουργείται και η οικογένεια ανασυγκροτείται μέσα από διαφωνίες, νέους έρωτες, νέες εργασιακές εμπειρίες, ο σκηνοθέτης βλέπει στη δεκαετία του ’80-όχι όσο καθαρά θα θέλαμε-

τις απαρχές του σοσιαλισμού, ως την εποχή όπου τα δικαιώματα διευρύνονται και οι  μονογονεϊκές οικογένειες , ξεφεύγουν κάπως από τον στιγματισμό.

 Η ισότητα σταδιακά ακούγεται κι  ο ανθρωπισμός- ιδιαίτερα στη σχέση, της  Ελιζαμπέτ με την Ταλούλα,  αποκτά την αξία του.

Σκηνοθέτης της ταινίας , είναι ο  Μίκαελ Χέρς ( Αμάντα),  ο οποίος στη δεκαετία του ’80, βλέπει την  αγνότητα, αθωότητα και τον ρομαντισμό, μέσα από τις βραδινές  του λήψεις ,  μέσα από τα βινύλια, μέσα από την καλοπροαίρετη στάση των ηρώων του, να αντιμετωπίσουν, τα μεν παιδιά τη ζόρικη εφηβεία και η μητέρα, την προοπτική μιας καινούριας αρχής.

Στην ταινία,  αποφεύγονται οι   ανατροπές.

Ο λόγος ύπαρξης της ταινίας, μπορεί να αμφισβητείται, μπορεί να αναμέναμε από τον Χέρς,  μια πιο διεισδυτική ματιά, σε γεγονότα που θα απαντούσαν στο ερώτημα, γιατί όλα να θυμίζουν 80s. Η απάντηση δίνεται στις όμορφες λεπτομέρειες της, ακόμα και στο σάουντρακ της.

Όσο η εργασιακή ανασφάλεια  και οι ανατροπές σε οικογενειακό-προσωπικό πλαίσιο θα εξακολουθούν να υφίστανται, τόσο το μη συνταρακτικό, το συνηθισμένο, μπορεί να απαντηθεί μέσα από την κατανόηση και την αλληλεγγύη.

Ο σκηνοθέτης γαλουχήθηκε τη δεκαετία του ’80. Χωρίς να τη μυθοποιεί, αυτήν αναπολεί, μια εποχή που- κατά τον ίδιο-  μπορεί να δώσει απαντήσεις στο δυστοπικό παρόν.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν,  οι Σαρλότ Γκενσμπούρ, Εμανουέλ Μπεάρ, Μέγκαν Νόρθαμ.

“ Νυχτερινοί Επισκέπτες” από την Πέμπτη 8/12 στους κινηματογράφους

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top