11
ΙΟΥΝΙΟΥ
2020
screeneye.gr
No Comments 22 Views

Ο Επιφανής Πολίτης

Ο ΕΠΙΦΑΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ _Wsmaller

oepifanispolitis

Γράφει ο Ιάκωβος Γωγάκης

Ταινία για τον τρόπο αντιμετώπισης των καλλιτεχνών από τους κοινούς θνητούς, με έμμεσες αναφορές στην πλατωνική θεωρία περί ηθικής,  μέχρι άλλου τύπου παράγοντες που καθορίζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά, ημιμάθεια, κουτοπονηριά, ζήλια και εγωπάθεια, σε μια αργεντίνικη ηθογραφική φάρσα( γεμάτη χαρακτήρες-καρικατούρες),ολίγον νοσταλγική(θυμίζοντας σινεμά του’50). Λέει αλήθειες, βγάζει γέλιο, είναι κάπως υπερβολική γιατί χτυπάει αλύπητα την μικροαστική αντίληψη, χωρίς να δίνει ούτε ένα ελαφρυντικό σε αυτήν. Ήταν η πρόταση της Αργεντινής για τα Όσκαρ του ‘16. Βραβείο Κοινού στο Φ. Θεσσαλονίκης της ίδιας χρονιάς.

Ο Ντάνιελ Μαντοβάνι, είναι ένας διάσημος  συγγραφέας, βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Κατοικεί στην Ισπανία. Mια από τις δεκάδες προτάσεις για να παρευρεθεί σε τιμητικές εκδηλώσεις ήταν και  από το Σάλας της Αργεντινής, τόπος καταγωγής του. Είχε να πατήσει το πόδι του εκεί, 20 χρόνια. Αποφασίζει να αποδεχθεί την πρόταση-πρόκληση, όμως το ταξίδι δεν αποδεικνύεται εύκολη υπόθεση. Οι παιδικοί  του φίλοι, θέλουν να πάρουν τη ρεβάνς, ενώ οι ντόπιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν προς ιδίον όφελος την παρουσία του.

Οι εμπνευστές και σκηνοθέτες της ταινίας  Γκαστόν Ντουπρά και Μαριάνο Κον, πλάθουν με τέτοιο τρόπο όλους τους χαρακτήρες,  ώστε να ενισχύουν το επιδιωκόμενο κοινωνικό σχόλιο διανθίζοντας το πεδίο της δράσης με ανόμοια συμβάντα της περιπετειώδους διαδρομής του Ντάνιελ Μαντοβάνι. Μένει στη μνήμη η στιγμή μιας εικαστικής βράβευσης και τα παιχνίδια συμβιβασμού ανθρώπων άσχετων με το αντικείμενο. Η φωνή του διάσημου συγγραφέα, καλύπτεται από τα ουρλιαχτά και τα πισώπλατα παιχνίδια. Ο Όσκαρ Μαρτίνεζ( τον γνωρίσαμε στις “ Ιστορίες για Αγρίους”) διεισδύει πλήρως στο ρόλο, ενός σφαιρικά καλλιεργημένου ανθρώπου, όχι απόλυτα ταπεινού, αλλά έτοιμου να αντιμετωπίσει τις ατέλειες του, την κριτική και το παρελθόν.

“Ο Επιφανής Πολίτης” από 30 Μαρτίου στους κινηματογράφους σε διανομή One From The Heart

 

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top