30
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
2023
screeneye.gr
No Comments 29 Views

Ο Γερμανός Γιατρός(The German Doctor)

the german post complete

wakolda 2

Δράμα, Θρίλερ, 93′ Αργεντινή 2013, Γλώσσα: Ισπανικά-Γερμανικά

της Λουθία Πουέντζο

Με τους Άλεξ Μπρεντεμιούλ, Φλορένθια Μπάδο, Ντιέγκο Άλτι Περέτι, Ναταλία Ορέιρο

Κοινωνικό δράμα γύρω από το ναζιστικό πρότυπο της Αρίας φυλής, που σαγηνεύει αλλά και στοιχειώνει ταυτόχρονα έναν Γερμανό εγκληματία πολέμου, στο νέο του καταφύγιο στη Λατινική Αμερική, στις αρχές της δεκαετίας του 60.

Η Λουθία Πουέντζο εξερευνά μέσα από το φακό της τα άκρως αντίθετα συναισθήματα αποδοχής αλλά και συνενοχής που πιθανόν να βιώνει ένα μέλος του Χιτλερικού καθεστώτος.

Η 37χρόνη σκηνοθέτίς και σεναριογράφος από την Αργεντινή μπορεί να υπερηφανεύεται για τις αξιόπιστες ερμηνείες των κεντρικών της προσώπων, για την φωτογραφία -πιστό αντίγραφο της δεκαετίας του 60- για την ορθή χρήση της κλασικής μουσικής. Τροχοπέδη στις ενδιαφέρουσες κοινωνικοπολιτικές της προσεγγίσεις βάζουν η κατά το ήμισυ  διαμορφούμενοι χαρακτήρες, και μια γενικευμένη αβεβαιότητα για το τι αυτοί αντιπροσωπεύουν,  ανοίγοντας διαρκώς νέα μέτωπα που δυσχεραίνουν την κατανόηση της αφήγησης.

 wakolda 6

Είναι γνωστό ότι μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εκατοντάδες ναζί τράπηκαν σε φυγή για να αποφύγουν τη δίκη των εγκλημάτων που διέπραξαν. Οι περισσότεροι εγκαταστάθηκαν στη Λατινική Αμερική.

Ένας τέτοιος εγκληματίας ήταν ο γιατρός Γιόζεφ Μενγκέλε γνωστός με το παρατσούκλι “Ο Άγγελος του Θανάτου ” εξαιτίας των άστοχων του πειραμάτων και της εμμονής του να ανακαλύψει  το πώς μπορεί να υπάρξει η βιολογική τελειότητα κι η ανωτερότητα των συμπατριωτών του. Τα αρρωστημένα του πειράματα έγιναν  πάνω σε χιλιάδες κρατουμένους των στρατοπέδων συγκέντρωσης, που βρήκαν τελικά φρικτό θάνατο.

 Εμείς το γνωρίζουμε, εμείς το γράφουμε, αλλά δεν γίνεται αντιληπτό από το ίδιο το έργο.

wakolda 4

Από αυτό το σημείο ξεκινά η  φανταστική ιστορία της ταινίας, που λαμβάνει χώρα στην Παταγονία της Αργεντινής,  όταν ο Μενγκέλε αυτοεξορίζεται χρόνια αργότερα και διαμένει σε ένα τροχόσπιτο, με ένα ζευγάρι και τα παιδιά τους.Μη γνωρίζοντας την πραγματική του ταυτότητα, ο Ένζο και η Εύα θα του ανοίξουν με θέρμη το σπίτι τους. Ο παράξενος του χαρακτήρας στην αρχή θα τους κινήσει τις υποψίες, αλλά ο περίεργος επισκέπτης θα τους ξεγελάσει με τους τρόπους του και την επιστημονική του κατάρτιση.

Θα βάλει στο μάτι την 12χρόνη τους κόρη  Λιλίθ, με την οποία θα αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση που του επαναφέρει τις γενετικές εμμονές και τις προϋπάρχουσες του ψευδαισθήσεις. Ο θεατής βλέπει την ιστορία μέσα από τα μάτια του μικρού κοριτσιού.

Οδεδομένος αφηγηματικός γρίφος για το τι πραγματικά συμβαίνει στο έργο δεν μπορεί να κρύψει τις πραγματικές προθέσεις της Πουέντζο, ήδη από τη πρώτη συνάντηση των δύο τους, θέτοντας πλαγίως και το θέμα της παιδεραστίας και τα τρομακτικά συναισθήματα της μικρής Λιλίθ.

wakolda 5

Σε ένα άλλο επίπεδο -που λειτουργεί παράλληλα-, η νεαρή σκηνοθέτις θα ρίξειέμμεσες βολές για τη συνενοχή των κοινωνιών απέναντι σε τέτοια πρόσωπα, αλλά το πιο δυνατό σημείο του έργου είναι η πολιτική αλληγορία κι ο συμβολισμός που η Πουέντζο θα δώσει στον « Γερμανό Γιατρό» , αντιπροσωπεύοντας « την ιδέα του κακού»  και  το διεφθαρμένο κομμάτι της εξουσίας, γνωρίζοντας τον τρόπο για να χειριστή τα θύματα του, όπως οι εξουσιαστές τον λαό τους.

Αυτά τα θετικά σημεία, συνοδεύονται από την άνιση ανάπτυξη όλων αυτών που βλέπουμε, δημιουργώντας στο κοινό ενίοτε μονοτονία, αλλά σίγουρα γρίφους και ερωτήματα, που διατηρούνται  μέχρι το τέλος.

Η πρόταση της Αργεντινής για το βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στα φετινά Όσκαρ

.”Ο Γερμανός Γιατρός” από 27/3 στους κινηματογράφους σε διανομή Videorama, Odeon

 

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top