07
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
2022
screeneye.gr
No Comments 21 Views

Ο Σπόρος μιας Αγάπης

returntodust(1)

return1

Κριτική Ιάκωβος Γωγάκης

Η θεματική της, το κοινωνικό της υπόβαθρο και το -υπόγειο – αιχμηρό πολιτικό της  σχόλιο, εντάσσονται μέσα στον ίδιο προβληματισμό,   άλλων παρόμοιων κινέζικων ταινιών , όπως είναι η ταινία του Ζαν Γιμού « Η Ζωή μιας Γυναίκας» και το έργο «Ακίνητες Ζωές»,  του Ζαν Ζιανγκέ, για την επίδραση της μαζικής αστικοποίησης , της υποβάθμισης της υπαίθρου και των ανθρώπων της,

στην –επί της ουσίας- μετά-σοσιαλιστική σύγχρονη Κίνα.

Ο « Σπόρος μιας Αγάπης »( Return to Dust) είναι δημιούργημα του Λι Ρουιτζούν και η ιστορία διαδραματίζεται στη γενέτειρά του, σε μια υποβαθμισμένη  περιοχή στα βορειοδυτικά της χώρας, κοντά στη Μογγολία.

Οι ήρωες του, ένας αγρότης και μια γυναίκα με μια μορφή αναπηρίας, αντιμετωπίζουν  μεγάλες δυσκολίες επιβίωσης. Ενώνουν τις προσωπικές τους δυστυχίες και πορεύονται μαζί στη ζωή.

Η σκόνη από την άμμο είναι υπαρκτή,  αλλά  αποκτά και τη φιλοσοφική της διάσταση,  όπως και στην ταινία του Αγγελόπουλου « Η Σκόνη του Χρόνου».

Ο Λι Ρουιτζούν,  αφηγείται ένα  βουνό από εμπόδια και την πορεία της σχέσης του ζευγαριού, μακριά από εντάσεις, αλλά στη βάση κοινών ανθρωπιστικών οραμάτων,  για το πώς οι περιθωριοποιημένοι της κοινωνίας, επιβιώνουν, σε ένα περιβάλλον –ακόμα και οικογενειακό- που σχεδόν  τους αποστρέφεται.

Είναι χαρακτηριστικό, πως η αρμονία της μεταξύ τους σχέσης, μεταβάλλεται, όταν εμφανίζονται άλλα πρόσωπα, όπου τους ενισχύουν την ένταση και το φόβο.

Η τεχνική της αποστασιοποιημένης αφήγησης, επιτρέπει στο θεατή να καταλήξει αβίαστα στα δικά του συμπεράσματα, είναι όμως ξεκάθαρο, πως ο Λι Ρουιτζούν, επιστρέφει στις ρίζες της παραδοσιακής κινέζικης κοινωνίας, όπου οι αξίες της αγάπης, της εργασίας και της συλλογικότητας, είχαν κάποτε  τη σημασία τους.

Επίσημη συμμετοχή στο Φ. Βερολίνου 2022

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top