13
ΙΟΥΝΙΟΥ
2024
screeneye.gr
No Comments 181 Views

Past Lives

pastlives

past2

Κριτική από Φεστιβάλ Βερολίνου

Ιάκωβος Γωγάκης

Σε ένα αξιακό σύστημα  εκ διαμέτρου αντίθετο από το δυτικό, οι συλλογικές αξίες, οι οικογενειακές αξίες, το ισχυρό συναίσθημα βαθιάς στοργής, η έκφραση της αγάπης χωρίς τις γνωστές σε μας λέξεις, στο ασιατικό αξιακό σύστημα τα συναισθήματα  μπορούν να εκφραστούν με απροσδόκητους τρόπους, όπως μας δίδαξε η ασιατική λογοτεχνία  και το ασιατικό σινεμά.

Οι εσωτερικές συγκρούσεις επέρχονται  και η κρίση   ταυτότητας  εμφανίζονται,  όταν οι  ασιάτες μεταναστεύον στον δυτικό κόσμο και καλούνται να ενσωματώσουν πολλαπλές ταυτότητες.

Την εσωτερική κρίση και την κρίση ταυτότητας μιας νοτιοκορεάτισσας που ζει στην Αμερική και την εμμονή ενός νοτιοκορεάτη για το πρώτο ερωτικό σκίρτημα, η σημασία και η αξία του, αναγάγονται, ως το κεντρικό θέμα της ταινίας « Past Lives»,   της  πρωτοεμφανιζόμενης  σκηνοθέτιδας Σελινγκ Σονγκ , η οποία ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ηρωίδα της, η Νόρα,  μεταναστεύει από την Νότια Κορέα στις Ηνωμένες Πολιτείες,  στα 12 της. Στην πατρίδα της, είχε ένα παιδικό φίλο,  τον Χέι Σουνγκ,  μαζί μεγάλωσαν, ένιωσαν και το πρώτο ερωτικό σκίρτημα.

20 χρόνια αργότερα,  η Νόρα είναι παντρεμένη  με τον Αμερικανό Άρθουρ,  αλλά ο Χεί Σουνγκ που παραμένει προσκολλημένος στον πρώτο του έρωτα, επικοινωνεί μαζί της. Το Skype γίνεται μεταξύ τους μια καθημερινή συνήθεια, έως ότου η Νόρα τον καλεί στην Αμερική.

Η Νόρα μπερδεμένη από τα δικά της συναισθήματα καλείται να αντιμετωπίσει μια μεγάλη πρόκληση.  Ο σύζυγός  της –ίσως-ακόμη μεγαλύτερη, υπό τον κίνδυνο ενός τρίτου προσώπου, που έχει επίδραση πάνω στη γυναίκα του.  Ο Άρθουρ δεν κάνει σπασμωδικές κινήσεις ζηλοτυπίας- η ανασφάλεια του είναι βεβαίως υπαρκτή αλλά ώριμα διαχειρίσιμη και μέσα σε ένα μπαρ, βρίσκεται σιωπηλός, να ακούει τους διαλόγους και τις εξομολογήσεις των δύο παιδικών φίλων, όπου το ερωτικό στοιχείο υπάρχει στην  ατμόσφαιρα, υπό τους ήχους μιας υπέροχης μπαλάντας.

Η  Σελίνγκ Σονγκ με καθαρότητα και ευκρίνεια χαρτογραφεί πλήρως και τα τρία πρόσωπα της ιστορίας, τις δύο διαφορετικές κουλτούρες, το πώς ορίζεται ο έρωτας στην Κορέα και χωρίς δραματοποιημένη αφήγηση, παρουσιάζει τα πραγματικά διλήμματα που έχουν  να αντιμετωπίσουν και οι τρεις, πρωτίστως η ηρωίδα της.

Πρωταγωνιστούν οι Γκρέτα Λι, Τέο Γιου, Τζον Μαγκαρο.

Tagged with:

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top