11
ΙΟΥΝΙΟΥ
2020
screeneye.gr
No Comments 69 Views

Supa Modo

supa-modo-afrcan-cinema-berlin-film-festival

supa-modo-afrcan-cinema-berlin-film-festival

Κριτική Ιάκωβος Γωγάκης

Supa Modo όπως λέμε Spider-Man ή Black Panther. Ο ευρηματικός τίτλος της ταινίας, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τα αμερικανικά στούντιο, για άλλη μία σούπερ- παραγωγή με κινηματογραφικούς υπέρ-ήρωες.

Αντιθέτως, πρόκειται για μια χαμηλού κόστους παραγωγή, από έναν Κενυάτη σεναριογράφο και σκηνοθέτη( Likarion Wainaina), η οποία καταπιάνεται με τις ζωές των συμπατριωτών του, κυρίως των παιδιών και τις επιθυμίες τους  να μπορούν να ονειρεύονται και να πραγματοποιούν -όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν – μικρά επιτεύγματα.

Ίσως η επιθυμία της 9χρόνης Τζο, να μην συγκαταλέγεται στα μικρά επιτεύγματα-αλλά στα άπιαστα, από τη στιγμή που την τραβάνε σαν μαγνήτη οι ανίκητοι ήρωες των δυτικών ταινιών. Η Τζο πάσχει από καρκίνο, έχει δύο μήνες ζωής μπροστά της. Η γειτονιά, οι φίλοι και  οι συγγενείς θα στηρίξουν την επιθυμία της να μετατραπεί σε υπέρ-ήρωα των παραμυθιών, όπως είναι οι αγαπημένοι της σταρ, τους οποίους έχει τοποθετήσει-σε αφίσες-στο δωμάτιό της.
Δεν υπάρχει κάτι σύνθετο ή περίπλοκο στον τρόπο που διηγείται ο σκηνοθέτης  τη γεμάτη αθωότητα ιστορία . Η απλοϊκότητα του έργου , είναι και η δύναμή του. Η ταινία αποκαλύπτει την αλληλοσύνδεση των ανθρώπων στην επαρχία της Κένυας, έχοντας  μεταξύ τους βαθιές ανιδιοτελείς σχέσεις κοινοβιακού τύπου, θυμίζοντας σε όλους εμάς τους δυτικούς, το πως μετουσιώνεται το “συμπάσχω” και το “συμπαραστέκομαι”, όπου οι επιθυμίες του ενός, βρίσκουν ευήκοα ώτα  και συλλογική στήριξη από τους γύρω του.
Το θέμα του φύλου, (των κοριτσιών-γυναικών στην Κένυα) σημαδεύει την ιστορία αλλά δεν την καθορίζει με αρνητικό πρόσημο. Τα αγόρια δεν τοποθετούνται εχθρικά απέναντι στην ηρωίδα. Η Τζο ( Stycie Waweru) μας μαθαίνει τι σημαίνει αισιοδοξία μπροστά στο θάνατο και πως μπορεί να είσαι “ανίκητος” ενώ αργοπεθαίνεις.

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top