10
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
2024
screeneye.gr
No Comments 377 Views

Η συνύπαρξη Αμερικανών και Κινέζων εργατών που πονοκεφαλιάζει τον Τραμπ! Στον μικρόκοσμο του “American Factory”

american factory

american factory
Ανταπόκριση΄-Κριτική  από το Φεστιβάλ  Tribeca της Νέας Υόρκης

Μερόπη Κυριάκου–Κακοπιέρου

Στο μεταβιομηχανικό Οχάιο, το 2014 ένας Κινέζος δισεκατομμυριούχος ανοίγει ένα νέο εργοστάσιο στους χώρους ενός εγκαταλελειμμένου εργοστασίου της General Motors. Προσλαμβάνει 2.000 Αμερικανούς εργάτες οι οποίοι εξακολουθούν να ανακάμπτουν από τις επιπτώσεις της ύφεσης του 2008. Συνυπάρχουν παράλληλα με έμπειρους Κινέζους εργάτες οι οποίοι ήρθαν κατευθείαν από την Κίνα για να εργαστούν στην επιχείρηση. Οι ημεδαποί εργάτες αισθάνονται για πρώτη φορά μετά από καιρό αισιόδοξοι. Την ευφορία των πρώτων ημερών ακολουθούν οι προστριβές, καθώς οι έμπειροι και καταρτισμένοι Κινέζοι εργάτες βρίσκονται να συγκρούονται με την αμερικανική εργατική τάξη και τα θέματα της γλώσσας και της κουλτούρας, κυρίως της εργασιακής, να φέρει ρήγματα μεταξύ των δυο ομάδων. Οι Αμερικανοί εργάτες έχοντας συνηθίσει στο 8ωρο εργασίας και τις συνθήκες ασφάλειας με βάση τα αμερικανικά πρότυπα δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στα κινεζικά δεδομένα κάτω από τα οποία λειτουργεί το εργοστάσιο. Από την άλλη,  οι Κινέζοι εργάτες δεν μπορούν να κατανοήσουν την ύπαρξη ακριβούς ωραρίου εργασίας όταν υπάρχει μια διαδικασία η οποία πρέπει να διεκπεραιωθεί. Όσο το Fuyao Glass America επεκτείνει τις εργασίες του, ο χρόνος και η τριβή μεταξύ των εργαζομένων έρχεται να εξομαλύνει καταστάσεις και να ξεπεράσει τα γλωσσικά εμπόδια, με τη χρήση μεταφραστικών εφαρμογών στα κινητά τους τηλέφωνα, όπως και τις πολιτισμικές διαφορές. Κάνουν έτσι την εμφάνιση τους οι πρώτες φιλίες και η συμμετοχή των εργαζομένων κινεζικής καταγωγής στις δραστηριότητες της Αμερικανικής Δύσης.

Ο Steven Bognar και η Julia Reichert επιχειρούν με αυτό το φιλμ να σκιαγραφήσουν την αναζωογόνηση ενός εργοστασίου σε βάθος χρόνου, ενώ παράλληλα δίνουν μια ενδιαφέρουσα ματιά σε μια παγκόσμια οικονομική επανεξισορρόπηση που συμβαίνει τώρα στις πόλεις της Αμερικής, με την επαναλειτουργία παλαιών εργοστασίων από Κινέζους επιχειρηματίες,  πράγμα το οποίο φέρει τη δημιουργία θέσεων εργασίας για Αμερικανούς πολίτες σε μια περίοδο όπου ο Πρόεδρος Τράμπ έρχεται σε εμπορική ρήξη με το κινεζικό κράτος.
Χάρη στη γενναιόδωρη πρόσβαση στο εργοστάσιο και με την ουσιαστική συμμετοχή των υπαλλήλων, ο Bognar, η Reichert και η ομάδα τους πέρασαν τρία χρόνια καταγράφοντας το ξεκίνημα των δραστηριοτήτων στο Fuyao Glass America. Μέσα από αυτή τη συλλογή υλικού παρουσιάζονται ειλικρινείς στιγμές ανθρώπων ξεκινώντας από τον οραματιστή δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία μέχρι τους Αμερικανούς και Κινέζους εργαζόμενους. Μέσα από τον μικρόκοσμο του American Factory παρουσιάζεται μια άποψη ενός οικουμενικού φαινομένου που θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει τη νέα πραγματικότητα της αμερικανικής εργατικής τάξης.

About the author:
Has 51 Articles

Η Μερόπη εργάστηκε για μια πενταετία ως πολιτιστικός συντάκτης, σε Κυπριακή πρωινή εφημερίδα μέσα στην οποία παράλληλα ασχολήθηκε με την παραγωγή θεατρικών παραστάσεων, ταινιών μικρού μήκους, όπως και με την επιμέλεια εικαστικών εκδόσεων. Τώρα ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη ως δασκάλα στα ελληνόφωνα σχολεία της παροικίας και ετοιμάζεται να εκδώσει το πρώτο της παιδικό παραμύθι, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί ως συντάκτης στο Screeneye.net

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top