11
ΙΟΥΝΙΟΥ
2020
screeneye.gr
No Comments 11 Views

Φυλετικές διαφορές σε μια Αμερική που φλέγεται, το επίκαιρο ντοκιμαντέρ “Tales of the Grim Sleeper” που πάει για Όσκαρ

grim sleeper

grim sleeper

Από τα ντοκιμαντέρ που έχουν μπει στην τελική διαλογή για τις υποψηφιότητες των Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ είναι το “Tales of the Grim Sleeper” του Νικ Μπρούμφιλντ. Το θέμα του ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει μια πλευρά των Ηνωμένω Πολιτειών που έχει γίνει ιδιαίτερα επίκαιρη υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων στο Φέργκιουσον και σε άλλες πόλεις τα οποία σκιαγράφησαν τα φυλετικά και οικονομικοκοινωνικά προβλήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επί 25 χρόνια, από το 1985 ως το 2010, ένας καθ’ έξιν δολοφόνος που του είχε δωθεί το παρατσούκλι Grim Sleeper είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος μιας από τις πιο φτωχές περιοχές του Νότιου Κεντρικού Λος Άντζελες. Η υπόθεση εκρεμεί τυπικά, αν και έχει συλληφθεί ο Λόνι Φράνκλιν ο οποίος έχει κατηγορηθεί για τον φόνο τουλάχιστον δέκα γυναικών και του οποίου η δίκη δεν έχει γίνει ακόμα.

Ο Μπρουμφιλντ προσπαθεί να αποδώσει τις συνέπειες των φόνων στην κοινότητα, αλλά και στον κύκλο του Φράνκλιν αφήνοντας το πεδίο αρκετά ανοιχτό ώστε να μπορέσει να γίνει όσο το δυνατόν πιο κατανοητή η τραγικότητα αυτής της φρικτής υπόθεσης. Δείχνοντας αρχικά τον χώρο δράσης, μια υποβαθμισμένη περιοχή όπου οι κάτοικοι κυκλοφορούν οπλισμένοι και η πορνεία είναι συνηθισμένη, μας γνωστοποιεί και τον “συνεργό” του δολοφόνου, το κρακ. Τα περισσότερα θύματα του Grim sleeper ήταν εκδιδόμενες γυναίκες και χρησιμοποιούσε κρακ για να τις δελεάσει.

Καθώς άρχισαν να βρίσκονται τα θύματα, γινόταν όλο και πιο εμφανές πως η αστυνομία δεν επρόκειτο να κάνει κάτι αφού τα θύματα ήταν μαύρες γυναίκες ή μαύρες εκδιδόμενες γυναίκες. Η απάθεια των αρχών που δεν έκαναν καμιά ενημέρωση στο κοινό παρά μόνο αφού είχαν περάσει 22 χρόνια μετά τους πρώτους φόνους σοκάρει. Γίνεται ξεκάθαρο πως η αδιαφορία των αρχών προς άτομα αυτής της κοινωνικής  ομάδας επέτρεψε στον δολοφόνο να συνεχίζει ανενόχλητος.

Το ντοκιμαντέρ δεν είναι μια απλή αφήγηση της ιστορίας ενός καθ’ έξιν δολοφόνου και των θυμάτων του, αλλά μια ευκαιρία να ακουστούν οι άνθρωποι τους οποίους το σύστημα επιμένει να αγνοεί λόγω του φύλου, της φυλής και της κοινωνικής τους τάξης.

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top