01
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
2022
screeneye.gr
No Comments 167 Views

Θέλημα Θεού

grace_a_dieu-3998291

 

Βίντεο-και κείμενο κριτική Ιάκωβος Γωγάκης

Ο Γάλλος σκηνοθέτης, γνώριμος κι αγαπημένος στην Ελλάδα από την ταινία ” 8 γυναίκες”, “Νέα κι Όμορφη” κι άλλες, μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη, ιστορίες παιδοφιλίας στη Λυών της Γαλλίας, με αρνητικό πρόσωπο έναν ιερέα, που χαϊδολογούσε παιδιά, από τη δεκαετία του ’80 μέχρι και τα μέσα του ’90. Τον ιερέα Πρέιναντ.  Η υπόθεση έχει εκδικαστεί και η απόφαση βγήκε στις αρχές Μαρτίου 2019( δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της ταινίας) και ήταν καταδικαστική για τον Πρέιναντ και τον Καρδινάλιο. Τα βασικά πρόσωπα, ο ιερέας, η πρώην δήμαρχος κι ο Καρδινάλιος,  απείλησαν τον Οζόν με μηνύσεις,. Ο Γάλλος σκηνοθέτης, δεν άλλαξε πολλά στο έργο και ακολούθησε κατά γράμμα τις αφηγήσεις τριών θυμάτων. Η  ταινία περιγράφει την καθημερινότητα των πρωταγωνιστών, αρκετά χρόνια μετά, έχοντας κάποιοι εξ αυτών δουλειά,  παιδιά και μια καθημερινότητα, όπου αυτό το συμβάν του παρελθόντος,  το είχαν καλά κρυμμένο. Ο Οζόν δεν θα αλληλοσυνδέσει από την αρχή  τις προσωπικές τους ιστορίες, μόνο όταν θα αποφασίσουν από κοινού να οδηγήσουν τον ιερέα στη δικαιοσύνη. Η ταινία έχει δομή ντοκιμαντέρ, έχει και δομή fiction. Ο Γάλλος σκηνοθέτης συνδέει τα δύο είδη χωρίς κενά και αναγάγει τα θύματα της ιστορία, με τρόπο ώστε να δείχνει τα διλήμματα,  τους φόβους τους και τις ψυχολογικές τους εντάσεις σε όλο το φάσμα της ζωής τους, πριν και και κατά τη διάρκεια της απόφασης,  να φτάσουν την υπόθεση μέχρι το τέλος.

Είναι και  φλύαρη η ταινία, όλα έχουν να κάνουν με το λόγο, φέρει και μια δομή πολύ περιγραφική, από την άλλη ο Οζόν,  ξεδιπλώνει τις ζωές τους, έχοντας κατά νου διαφορά ερωτήματα, όπως, το εάν εξακολουθούν να “πιστεύουν”   ή εάν η πίστη τους, -μετά τη σεξουαλική παρενόχληση-, έχει κλονιστεί. Υπάρχει μια ωραία σκηνή,  με ένα από τα θύματα,  να συναντά τον παιδόφιλο και τη δήμαρχο, δίνοντας μια συγκινητική απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Από την ταινία δεν υπάρχει ηθοποιός που να υστερεί, το ρόλο του Πρέιναντ ενσαρκώνει ο εξαιρετικός  Bernard Verley, ενώ και η τριάδα των “θυμάτων”  (Melvil Poupaud , Denis Ménochet , Swann Arlaud), εναρμονίστηκε πλήρως με τα σκληρά βιώματα και τον αντίκτυπο  στην ψυχοσύνθεση ενηλίκων, που υπέστησαν παρενόχληση, στον ανήλικο βίο τους.

” Θέλημα Θεού” από την Πέμπτη 4/4/2019 στους κινηματογράφους

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top