11
ΙΟΥΝΙΟΥ
2020
screeneye.gr
No Comments 20 Views

Μάθετε για το ” Ταξί” του Ιρανού Παναχί.Πρεμιέρα σε λίγες μέρες στο Φ. Βερολίνου

taxi

taxi

Ο Ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί, του οποίου η νέα ταινία «Ταξί» θα κάνει πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του 65ου Φεστιβάλ Βερολίνου σε λίγες μέρες, δημοσίευσε δήλωση στον τύπο αψηφώντας την απαγόρευση να μιλά στον τύπο και να κάνει ταινίες που του έχει επιβληθεί από την κυβένρηση του Ιράν

«Είμαι κινηματογραφιστής. Δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο εκτός από ταινίες. Ο κινηματογράφος είναι η έκφρασή μου και το νόημα της ζωής μου» έγραψε ο Παναχί.

«Τίποτα δεν μπορεί να με εμποδίσει από το να κάνω ταινίες καθώς όταν σπρώχνομαι στις έσχατες γωνίες συνδέομαι με τον εσωτερικό εαυτό μου και σε τέτοιους ιδιωτικούς χώρους, παρόλους τους περιορισμούς, η αναγκαιότητα της δημιουργίας γίνεται ακόμα μεγαλύτερη επιθυμία. Ο κινηματογράφος ως Τέχνη γίνεται η κύρια ασχολία μου. Γι’αυτό το λόγο πρέπει να συνεχίσω να κάνω ταινίες υπό οποιεσδήποτε συνθήκες ώστε να υποβάλω τα σέβη μου και να νιώσω ζωντανός».

taxi_4-

Η ταινία «Ταξί», στην οποία ο Παναχί υποδύεται έναν οδηγό ταξί στην Τεχεράνη, είναι η τρίτη ταινία του που έχει βγει από τη χώρα λαθραία από το 2010 που συνελήφθη από τις αρχές και του απαγορεύτηκε να κάνει ταινίες.

Οι άλλες δύο ταινίες του είναι οι «Αυτό δεν είναι μια ταινία» και «Closed Curtain». Η δεύτερη μάλιστα διαγωνίσθηκε το 2013 στο 63ο Φεστιβάλ Βερολίνου όπου και κέρδισε το βραβείο σεναρίου πράγμα το οποίο προέτρεψε την κυβέρνηση του Ιράν να διαμαρτυρηθεί επίσημα.

Από το 2014, που πήρε την εξουσία ο σχετικά πιο προοδευτικός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, οι κινηματογραφιστές της χώρας είναι λίγο πιο εφησυχασμένοι αν και η 20ετής απαγόρευση στον Παναχί δεν έχει αρθεί. Εναντίον του υπάρχει και εντολή φυλάκισης για 6 χρόνια η οποία δεν έχει επιβληθεί, αλλά παρόλο που ο σκηνοθέτης δεν βρίσκεται πια σε κατ’οίκον περιορισμό, δεν του επιτρέπεται να βγει από τη χώρα.

Πριν την απαγόρευση ο Παναχί είχε τιμηθεί μεταξύ άλλων βραβεύσεων με τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας το 2000 για την ταινία «Ο Κύκλος», και με το βραβείο της κριτικής επιτροπής Un Certain Regard στο Φεστιβάλ των Καννών το 2003 για την ταινία «Κόκκινο Χρυσάφι».

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top