10
ΙΟΥΝΙΟΥ
2020
screeneye.gr
No Comments 21 Views

Bενετία Ευριπιώτου

Βενετία Ευριπιώτου 1

Alina-hatson p cor

 

Γράφει η Κέλλυ Φαναριώτη

H πρόσφατη μικρού μήκους ταινία της διεθνώς αναγνωρισμένης δημιουργού του “Counting HappinessBενετίας Ευριπιώτου, είναι γεγονός.

 

Το «Alina HATson» με πρωταγωνιστές τη Γιούλικα Σκαφιδά και το Γιώργο Νικολαϊδη, πραγματεύεται τη ζωή μιας νέας γυναίκας που εμπνέει, αναζητά, κι επιθυμεί με πάθος. Ένα πρωινό γεμάτο χρώμα, μουσική, εκπλήξεις και, φυσικά, καπέλα –το σήμα κατατεθέν της ηρωίδας- φέρνει στη ζωή της μια συναισθηματική ανατροπή. Τίποτα όμως δεν είναι ικανό να την κάνει να λυγίσει, γιατί ξέρει ότι η ζωή φοράει το καπέλο που εσύ θα της βάλεις.

Η ταινία γυρίστηκε στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου που προσκάλεσε τέσσερις βραβευμένους σκηνοθέτες να δημιουργήσουν για το 3ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας από μία ταινία με θέμα: «Καλοκαίρι στην Αθήνα: Φόβος και Ελπίδα».

 

 

Το Screeneye μίλησε με τη δημιουργό της ταινίας Bενετία  Ευριπιώτου λίγες ώρες πριν την πρεμιέρα του έργου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

 

 Βενετία Ευριπιώτου 1

 

Στην ταινία η “Alina HATson” η ηρωίδα έχει πάθος με τα καπέλα. Ποιος είναι ο ιδιαίτερος συμβολισμός τους;

 

Η Alina HATSon – Γιούλικα Σκαφιδά-  χρησιμοποιεί τα καπελά ως μέσο έκφρασης των συναισθημάτων της. Κάθε καπέλο για εκείνη αντιστοιχεί σε μια ξεχωριστή διάθεση και την βοηθούν στην πορεία της ταινίας να ξεπεράσει πιο εύκολα τις ανατροπές της ζωής. Ουσιαστικά, κάθε καπέλο είναι μια δήλωση.

 

 Η ταινία ξεκινά με μια έκρηξη θετικών συναισθημάτων, χρωμάτων και εικόνων. Στη συνέχεια όμως έρχεται μια δραματική ανατροπή η οποία με τη σειρά της δίνει στη θέση της στην ελπίδα. Ποιος είναι ο τελικός (αν υπάρχει) σκοπός αυτών των μεταβολών;

 

Οι μεταβολές υπάρχουν στην καθημερινότητα κάθε ανθρώπου, το θέμα είναι πως τις αντιμετωπίζουμε και ποσό τις αφήνουμε να διοικούν την ζωή μας, τα όνειρα και τα σχέδια μας. Πολλές φορές η πορεία μοιάζει προδιαγεγραμμένη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο βηματισμός μας πρέπει να είναι ίδιος, η ταχύτητα ή η στάση πολλές φορές αλλάζει την εικόνα και πιθανόν και το αποτέλεσμα-τελικό προορισμό.

 

Ποια σκηνή θεωρείς πως συμπυκνώνει με τον καλύτερο τρόπο την ουσία της ταινίας;

 

Η ταινία είναι ήδη «συμπυκνωμένη» σε 16 λεπτά, κάθε σκηνή είναι ένα τοπίο, διαλέγεις κάποιο που να σου ταιριάζει και μπαίνεις μέσα.

 

Θεωρείς πως ένας χωρισμός μπορεί τελικά να μας απελευθερώσει;

 

Η ελευθερία είναι ο μόνος στόχος, ό,τι δεν την σκλαβώνει την βοηθά να πάει ψηλότερα.

Ένας χωρισμός μπορεί να είναι λυτρωτικός μπορεί και καταστροφικός είναι θέμα χειρισμού της πραγματικότητας.

 

Η προηγούμενή σου ταινία “Counting Happiness” άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε διεθνές επίπεδο. Πόσο ψηλά έχεις ανεβάσει τον πήχη για τη νέα σου ταινία; 

 

Δεν υπάρχει πήχης, κοιτάμε πάντα τα σύννεφα αλλά ρίχνουμε και προς τα κάτω ματιές μη πέσουμε σε λακκούβα, όλα μια σβούρα είναι, το θέμα είναι να μην μένεις στάσιμος και περιμένεις ποτέ θα βρέξει. Καβάλα ένα σύννεφο και προχώρα.

 

 Ποια πρακτική θεωρείς πως πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου οι μικρού μήκους ταινίες να φθάνουν στο κοινό και να μην παραμένουν στα συρτάρια και τους σκληρούς δίσκους;

 

Νομίζω ότι το ενδιαφέρον του κοινού παγκοσμίως για μικρού μήκους ταινίες έχει αυξηθεί κατά πολύ, οι δημιουργοί εκφράζουν όλο και πιο δυνατά αυτό που έχουν να πουν και τα μέσα και το διαδίκτυο βοηθούν πολύ.

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;

Να φτιάξω ένα καπέλο που θα καταγράφει όσα βλέπει και ακούει και θα μου τα μεταφέρει φιλτραρισμένα, για να μπορώ να συγκεντρώνομαι πιο εύκολα σε αυτό που θέλω.

Η πρεμιέρα της ταινίας “Alina HATson” θα πραγματοποιηθεί  το Σάββατο 28/9 , στο πλαίσιο των προβολών του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» στις 17:30.

 

About the author:
Has 8 Articles

Έχοντας αποφοιτήσει από το τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, η Κέλλυ εργάζεται ως δημοσιογράφος στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό τύπο. Αγαπάει πολύ τη δουλειά της γιατί όπως λέει της δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζει σπουδαίους ανθρώπους τους οποίους θαύμαζε από μικρή. Όνειρό της είναι να ασχοληθεί με το ανθρωπιστικό ρεπορτάζ σε αναπτυσσόμενες χώρες.

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top