15
ΙΟΥΝΙΟΥ
2019
screeneye.gr
No Comments 35 Views

Υπό τους ήχους του ” Stuck in Motion” άνοιξε η αυλαία του 59ου ΦΚΘ

thess20182

thess20182

Ανταπόκριση από το 59ο Φεστιβάλ  Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Ιάκωβος Γωγάκης

Η πιο λιτή -ίσως και η πιο ιδιαίτερη- τελετή έναρξης του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου, στον ιστορικό χώρο του Ολύμπιον, για την αυλαία της 59ης διοργάνωσης( θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Νοεμβρίου), προτού προβληθεί η βραβευμένη ταινία ( και  με Χρυσό Φοίνικα) ” Shoplifters”,  του Ιάπωνα σκηνοθέτη Χιροκάζου Κορέ-Εντα, ο οποίος έστειλε ένα ευχαριστήριο μήνυμα.

Υπό τους ήχους του κομματιού ” Stuck in Motion” κι ενός ολιγόλεπτου δρώμενου, οι ομιλίες επί σκηνής παρακάμφθηκαν και αντικαταστάθηκαν από ένα βίντεο. Από τη μια εμφανίστηκαν,   ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής  της διοργάνωσης, ο Ορέστης Ανδρεαδάκης μαζί με τη Γενική Διευθύντρια του θεσμού την Ελίζ Ζαλαντό( αναφέρθηκαν στον αριθμό των ταινιών που θα προβληθούν,253) και από την άλλη παρουσιάστηκαν,  ο δήμαρχος της πόλης(Γιάννης Μπουτάρης), ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας( Απόστολος Τζιτζικώστας), η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ( Μυρσίνη Ζορμπά) και  η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης (Κατερίνα Νοτοπούλου).  Από τις ομιλίες, αξίζει να αναφερθούμε στη δημιουργία Film Office,  που θα λειτουργεί στην Περιφέρεια Μακεδονίας. Συγκίνηση προκάλεσε, αλλά  και παρατεταμένα χειροκροτήματα,  η παρουσία στο βίντεο των γνωστών στην πόλη δίδυμων αδερφών, του Μιχάλη και του Ανέστη.

Shoplifters

O Χιροκάζου Κορέ-Έντα,  βρέθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2004 με την αριστουργηματική του ταινία ” Nobody Knows” , μια ιστορία επιβίωσης δύο ανήλικων παιδιών, που η μητέρα τους θα τα εγκαταλείψει. Από τότε, έχει σκηνοθετήσει αρκετές ταινίες, όλες καταπιάνονται με παιδιά και με γονείς, εμβαθύνοντας στις ψυχολογικές διεργασίες των οικογενειακών σχέσεων, μέσα σε ένα ιαπωνικό περιβάλλον, εντελώς αποξενωμένο κι εχθρικό.

Στο “Shoplifters” καταπιάνεται ξανά με γονείς και με παιδιά,  εστιάζοντας σε μια οικογένεια απόκληρων του συστήματος,  όπου ακόμα και  το κρεβάτι , θεωρείται είδος πολυτελείας. Ο σύζυγος και πατέρας, δεν έχει μάθει να κάνει τίποτα άλλο στη ζωή του, από το να ασχολείται με μικροκλοπές, μαθαίνοντας  στο γιο του,  τα ” μυστικά” του επαγγέλματος. Θα βρουν και θα περιθάλψουν ένα κοριτσάκι που έχει εγκαταληφθεί,  αλλά ο κλοιός θα σφίξει, όταν το νεαρό αγόρι, θα τραυματιστεί,  στην προσπάθεια του να κλέψει. Θα ανακριθεί από τις αρχές, όπως κι ο πατέρας του.

Ο Κορέ-Εντα χτίζει την αφηγηματική του δράση,  πάνω σε  συνθήκες ακραίες,  αλλά  και σε κραυγαλέες συμπτώσεις, ενώ και τα οικογενειακά μυστικά, διογκώνουν περαιτέρω την  ακραία ιστορία . Είναι ο τρόπος,  για να καλύψει την έλλειψη εσωτερικού βάθους των χαρακτήρων του, που δεν αλληλοσυνδέονται με την κοινωνική πραγματικότητα  στην Ιαπωνία, όπως τα είδαμε να συνυπάρχουν έξοχα  στο ” Nobody Knows” και στο ” Still Walking”.  Ο Κορέ-Εντα μακριά από την Αριστοτελική ηθική, μας καλεί να αγκαλιάσουμε, έναν πατέρα που δηλώνει οτι είναι κλέφτης,  γιατί δεν έμαθε τίποτα άλλο να κάνει και μια μητέρα που πράττει το ίδιο, δύο γονείς χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι, μαθαίνοντας να ζουν με τα λίγα, που δεν τα κέρδισαν με τον εντιμότερο τρόπο.

Η αχτίδα φωτός βρίσκεται  στα παιδιά και δει στο γιο, όπου ο σκηνοθέτης,  από ένα σημείο και μετά, τον καθιστά το πρόσωπο κλειδί της ιστορίας του, σε ένα δίλημμα με ποικίλες προεκτάσεις. Οι αποφάσεις μπορεί να είναι καθαρτικές και λυτρωτικές. Το σινεμά του Κορέ-Έντα με το σινεμά των Νταρντέν πηγαίνει χέρι-χέρι. Σε κάποιες ταινίες επιλέγουμε Κορέ-Έντα, σε κάποιες άλλες Νταρντέν. Tο ” Shoplifters”,  παρότι κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα, δεν θεωρείται από τις αξιομνημόνευτες στιγμές του Ιάπωνα σκηνοθέτη. Κρατήσαμε μια υπέροχη στιγμή, με τους γονείς- oπου για χρόνια δεν έκαναν έρωτα-  τελικά να κάνουν, στον μοναδικό χώρο των λίγων τετραγωνικών που εκεί  τρώνε, εκεί όλοι κοιμούνται, μια σκηνή απρόβλεπτης εξέλιξης, αλλά μοναδικής αισθητικής, ανάμεσα στα νουτλς και στα γυμνά κορμιά.

Δείτε Βίντεο από την Τελετή Έναρξης

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top