11
ΙΟΥΝΙΟΥ
2020
screeneye.gr
No Comments 33 Views

Η Δύναμη της Αλήθειας

donbass

donbass1

 

Κριτική Ιάκωβος Γωγάκης

Ο Ουκρανός σκηνοθέτης- και αγαπημένο τέκνο του Φεστιβάλ Καννών-  Σεργκέι Λοζνίτσα αποκαλύπτει τις μαρτυρικές στιγμές που βιώνουν οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Ντονέτσκ στην Ανατολική Ουκρανία, μια περιοχή με  2 εκατομμύρια κατοίκους.  Συγκεκριμένα, ο Λοζνίτσα  επικεντρώνεται στα ενδότερα του Ντονμπας( Donbass)  μετά την ανατροπή του  φιλορώσου Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς το 2014. Τότε, ρωσόφωνες ομάδες αυτονομιστών, εγκατέστησαν στο Ντονμπας  ένα καθεστώς, μη αναγνωρισμένο από τον μετέπειτα φιλοαμερικανό   Πρόεδρο της Ουκρανίας, τον    Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ. Οι ένοπλες συγκρούσεις ανάγκασαν χιλιάδες πολίτες να αφήσουν τις περιουσίες τους και να δραπετεύσουν.
Η ταινία του Λοζνίτσα είναι για όσους έμειναν. Φτιάχνει εκ του μηδενός μια φάρσα-αρκετών επεισοδίων-   όπου οι ήρωες μαθαίνουν να ζουν με τις βόμβες, οι μαφιόζοι κυριαρχούν,  η αλήθεια κρύβεται κάτω από το πέπλο της προπαγάνδας και  ο πόλεμος αποσιωπάται από τους διεφθαρμένους πολιτικούς.

Ενώ η άποψή του σκηνοθέτη είναι ξεκάθαρη, δηλαδή θεωρεί  τη Ρωσία υπεύθυνη για την έξαρση των εθνικών εντάσεων, ταυτόχρονα στο έργο του παρουσιάζει και τον Ουκρανικό εθνικισμό όπως επίσης και τις βιαιότητες των εθνικιστικών ομάδων ακόμα και σε φιλήσυχους πολίτες που επιθυμούν να εργαστούν, να μετακινηθούν, ακόμα και να παντρευτούν. Οι στιγμές βίας σε ανήμπορα-να αντιδράσουν-πρόσωπα, είναι συγκλονιστικές και θα μας φέρει  στο μυαλό, τα όσα συνέβαιναν στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
Ο Σεργκέι Λοζνίτσα, χρησιμοποιεί και ντοκιμαντερίστικο υλικό παράλληλα με τη fiction δομή του έργου, όμως  δεν γίνεται πάντα κατατοπιστικός με την αφήγησή του. Ευθύνεται από τη μια η πολυπλοκότητα της πολιτικής κατάστασης στην Ανατολική Ουκρανία,   αλλά  και η έλλειψη από τη μεριά του,  μιας μικρής  ιστορικής αναδρομής,  για τα  τεκταινόμενα  στην Ανατολική Ουκρανία.

“Η Δύναμη της Αλήθειας” ( Donbass) από την Πέμπτη 7/11 στους κινηματογράφους

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top