16
ΜΑΡΤΙΟΥ
2020
screeneye.gr
No Comments 127 Views

Οι δύο ελληνικές ταινίες που ξεχωρίσαμε-μέχρι τώρα- από το 60ο ΦΚΘ

anakrisi

Κριτικές από 60ο ΦΚΘ Ιάκωβος Γωγάκης

Winona

winona2

Στην αβάσταχτη ελαφρότητα του καλοκαιριού,   τέσσερα γοητευτικά  κορίτσια,  απολαμβάνουν την νεανική τους ανεμελιά, σε μια ερημική (τρόπος του λέγειν), παραλία ενός ελληνικού νησιού…μέχρι να δύσει ο ήλιος.

Στο  σύμπαν – του εμπνευστή και δημιουργού της ταινίας-  του Αλέξανδρου Βούλγαρη( ή αλλιώς The Boy) , δεν περιλαμβάνονται  αγόρια, ρακέτες, κραιπάλες και ατελείωτο ποτό, αντιθέτως  περιλαμβάνεται ένα σκυλί.

Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης , γοητεύεται και μουσικά( δηλαδή στο χώρο που είναι ευρύτερα γνωστός)  αλλά και κινηματογραφικά,  από το ρυθμό και την τελετουργία.

Τα τέσσερα πρόσωπα, έχουν τελετουργικούς κώδικες επικοινωνίας( θα μπορούσαμε να σκεφτούμε το έργο της Κόπολα  “The Virgin Suicides”).

Εδώ τα κορίτσια συζητούν.

Συζητούν  για το σεξ, για ταινίες , για τραύματα προσωπικά,  ενώ παράλληλα  κολυμπούν, γελάνε και κλαίνε.

Ο ερωτισμός,  για τον εμπνευστή της ταινίας  είναι υπόγειος, δεν είναι ο φανερός, όπως τον είδαμε στο “ Mektoub, Αγάπη μου”, του Κεσίς.

 Υπάρχουν κρυμμένες ιστορίες  και τέσσερις διαφορετικές προσωπικές  διαδρομές.

Ο σκηνοθέτης,   προσθέτει -ενίοτε-  υπέροχη dream pop μουσική στην  αφήγηση.

Ο Βούλγαρης,  με το πρόσχημα της φαινομενικής ελαφρότητας  των διακοπών , χωρίς να το βροντοφωνάζει, σκιαγραφεί κι έναν άλλο κόσμο,  του παρθένου τοπίου -που αγκαλιάζει τα  γαλαζοπράσινα χρώματα της θάλασσας- των ήχων της φύσης, εν αντιθέσει  με τους καταπατητές ( το  σπίτι με πιάτο την παραλία) και τα πρόσωπα πίσω από τα  φιμέ τζάμια του  τζιπ, που παρακολουθούν στενά τα τέσσερα κορίτσια αλλά και το σκυλί.

Είναι άραγε  ανέμελες αυτές οι  διακοπές ή από τα αόρατα μάτια δεν μπορείς να κρυφτείς,  όπως θα έλεγε κι ο Χάνεκε;

Είναι η πιο αξιομνημόνευτη -από τις λίγες ως σκηνοθέτης- δημιουργία του 38χρόνου Αλέξανδρου Βούλγαρη, γιου του Παντελή Βούλγαρη, ενώ ο σκηνοθέτης επέλεξε γνώριμα του πρόσωπα, τέσσερις  εξαιρετικές  πρωταγωνίστριες, την  Σοφία Κόκκαλη( ή αλλιώς  Δεσποινίς Τρίχρωμη),  την  Ανθή Ευσταθίου,  την Ηρώ Μπέζου και την Δάφνη Πατακιά.

Η ταινία γυρίστηκε σε φιλμ KODAK 16mm τον Μάιο του 2018 σε μια παραλία της Άνδρου.

anakrisi

Η Ανάκριση

Η Μαρίνα είναι  μια νεαρή καλλιτέχνις  των  αυτο-βασανιστικών παραστατικών τεχνών.

Αντιμετωπίζει έναν απροσδόκητο χωρισμό, που την ταρακουνάει συθέμελα. Μέμφεται διαρκώς τον εαυτό της κι επιδεικνύει μια αντιδραστική συμπεριφορά, από την εφηβεία κι έπειτα.  Δεν ζητάει βοήθεια από κανέναν. Ντυμένη πάντα σε στιλ  χέβιμέταλ και φοράει σκουλαρίκια “παντού”.

Είναι σε φάση “κρίσης ταυτότητας” και η επιθετική της προσωπικότητά  διαμορφώθηκε μέσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον, όπου έβλεπε τον πατέρα της να αμύνεται διαρκώς, ζώντας -ο ίδιος- με τα φαντάσματα του παρελθόντος. Ήταν -επί χούντας- ένας  αριστερός εξόριστος .

Τις κακουχίες που  βίωσε- ως πολιτικός κρατούμενος- τις  κράτησε για τον εαυτό του.  Η Μαρίνα, θα προσπαθήσει να τον οδηγήσει σε αποκαλύψεις, γιατί θεωρεί πως μόνο έτσι θα λυτρωθεί, για να βρει τη ψυχική της γαλήνη .

Ο  Παναγιώτης Πορτοκαλάκης γράφει-κατά το ήμισυ-  το σενάριο και αναλαμβάνει τον καθοδηγητικό ρόλο πίσω από την κάμερα. Υπήρξε βοηθός σκηνοθέτης σε γνωστές ελληνικές ταινίες , όπως επί παραδείγματι  στις ” Ήσυχες Μέρες του Αυγούστου”,  στο “Brazilero “, στον  ” Κύριο με τα Γκρι”, ενώ βρέθηκε το 2002 στην ομάδα του Νταγκ Λάιμαν για την ταινία “The “Bourne Identity”.  Ως σκηνοθέτης, βρέθηκε να αναλαμβάνει το  2006 τη ” Λίστα Γάμου”, ένα έργο που μας παρέπεμπε ευθέως στο ” Safe Sex” , των Ρέππα-Παπαθανασίου.

Η ” Ανάκριση”,  βρίσκεται στον αντίποδα της τελευταίας του δουλειάς. Είναι μια ταινία που ακολουθεί την ηρωίδα του κατά πόδας και αυτό το γεγονός δημιουργεί την εκρηκτική  ατμόσφαιρα και την επιθυμητή ένταση στην ιστορία. Το έργο έχει δυνατό ψυχολογικό υπόβαθρο, έντονη θεατρικότητα,  εν εξελίξει  μυστήριο  και τρεις ηθοποιούς  μεγάλου υποκριτικού εκτοπίσματος( Πηνελόπη Τσιλίκα, Γιώργος Κέντρος, Θέμης Πάνου), που αναδεικνύονται,  εξαιτίας της εύστοχης προσέγγισης του έργου από τον Πορτοκαλάκη.

 

 

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top