06
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
2023
screeneye.gr
No Comments 480 Views

Winona

Winona3

winona2

Γράφει ο Ιάκωβος Γωγάκης,

Στην αβάσταχτη ελαφρότητα του καλοκαιριού,   τέσσερα γοητευτικά  κορίτσια απολαμβάνουν την νεανική τους ανεμελιά, σε μια ερημική (τρόπος του λέγειν) παραλία, ενός ελληνικού νησιού μέχρι να δύσει ο ήλιος.

Στο  σύμπαν – του εμπνευστή και δημιουργού της ταινίας-  του Αλέξανδρου Βούλγαρη( ή αλλιώς The Boy) , δεν περιλαμβάνονται  αγόρια, ρακέτες, κραιπάλες και ατελείωτο ποτό, αντιθέτως  περιλαμβάνεται ένα σκυλί.

Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης , γοητεύεται και μουσικά( δηλαδή στο χώρο που είναι ευρύτερα γνωστός)  αλλά και κινηματογραφικά και   από το ρυθμό και από την τελετουργία.

Τα τέσσερα πρόσωπα έχουν τελετουργικούς κώδικες επικοινωνίας( θα μπορούσαμε να σκεφτούμε το έργο της Κόπολα  “The Virgin Suicides”).

Εδώ τα κορίτσια συζητούν.

Συζητούν  για το σεξ, για ταινίες , για τραύματα προσωπικά,  ενώ παράλληλα  κολυμπούν, γελάνε και κλαίνε.

Ο ερωτισμός,  για τον εμπνευστή της ταινίας  είναι υπόγειος δεν είναι ο φανερός, όπως τον είδαμε στο “ Mektoub, Αγάπη μου”, του Κεσίς.

 Υπάρχουν κρυμμένες ιστορίες  και τέσσερις διαφορετικές προσωπικές  διαδρομές.

Ο σκηνοθέτης,   προσθέτει -ενίοτε-  στην  αφήγηση του, υπέροχη dream pop μουσική .

Ο Βούλγαρης,  με το πρόσχημα της φαινομενικής ελαφρότητας  των διακοπών , χωρίς να το βροντοφωνάζει, σκιαγραφεί κι έναν άλλο κόσμο. Του παρθένου τοπίου -που αγκαλιάζει τα  γαλαζοπράσινα χρώματα της θάλασσας- των ήχων της φύσης, εν αντιθέσει  με τους καταπατητές ( το  σπίτι με πιάτο την παραλία) και τα πρόσωπα πίσω από τα  φιμέ τζάμια του  τζιπ, που παρακολουθούν στενά τα τέσσερα κορίτσια και το σκυλί.

Είναι άραγε  ανέμελες αυτές οι  διακοπές ή από τα αόρατα μάτια δεν μπορείς να κρυφτείς,  όπως θα έλεγε κι ο Χάνεκε;

Είναι η πιο αξιομνημόνευτη -από τις λίγες ως σκηνοθέτης- δημιουργία του 38χρόνου Αλέξανδρου Βούλγαρη, γιου του Παντελή Βούλγαρη, ενώ ο σκηνοθέτης επέλεξε γνώριμα του πρόσωπα, τέσσερις  εξαιρετικές  πρωταγωνίστριες. Την  Σοφία Κόκκαλη( ή αλλιώς  Δεσποινίς Τρίχρωμη),  την  Ανθή Ευσταθίου,  την Ηρώ Μπέζου και την Δάφνη Πατακιά.

Η ταινία γυρίστηκε σε φιλμ KODAK 16mm το Μάιο του 2018 σε μια παραλία της Άνδρου.

“Winona” από την Πέμπτη 6/2 στους κινηματογράφους

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top