29
ΜΑΪΟΥ
2024
screeneye.gr
No Comments 115 Views

Ένα Όμορφο Πρωινό

finemorning

un-beau-matin_-5les-films-pelleas-scaled

Κριτική, Ιάκωβος Γωγάκης

Χωρίς ενοχές για την αστική της καταγωγή, ελεύθερη και ακομπλεξάριστη,  η Γαλλίδα σκηνοθέτις Μία Χάνσεν Λοβ, συνεχίζει να αποτυπώνει κινηματογραφικά και με ένα λόγο κάπως ακαδημαϊκό,  είτε προσωπικές τις εμπειρίες- εν προκειμένω το θάνατο του πατέρα της-, είτε καταστάσεις που περιβάλλουν την μεσαία και ανώτερη τάξη της Γαλλίας, καθοδηγώντας όμως τις ιστορίες της , με  μια μέθοδο,  όπου τα συναισθήματα και το περιεχόμενο, να  αποκτούν ευρύτερη διάσταση.

Θα το επιτύχει ξανά.

Η απώλεια, η μοναξιά, ο έρωτας, η σχέση με τους γονείς και η πορεία προς το δικό τους τέλος-  της  επίγειας ζωής – είναι τα θέματα που διαπραγματεύεται η Γαλλίδα σκηνοθέτις, πάνω σε ένα μοτίβο χωρίς εξάρσεις και ανατροπές. 

Όπως έπραξε στην ταινία « Το Μέλλον» έτσι και στην τελευταία της  βραβευμένη  στο Φεστιβάλ Καννών δημιουργία,  με τίτλο  «. Ένα Όμορφο Πρωινό», η Μία Χάνσελ Λοβ, παρακολουθεί στο Παρίσι, μέσα στις τέσσερις εποχές του χρόνου, την ηρωίδα της, την Σάντρα ( Λέα Σειντού) να προσπαθεί να διαχειριστεί από τη μια, την επαγγελματική της σταδιοδρομία ως μεταφράστρια,   και τις προσωπικές της τραγωδίες από την άλλη.

Την απώλεια του άντρα της, ο οποίος απεβίωσε πριν από πέντε χρόνια-αποκτώντας μαζί του μια κόρη- και την τελευταία μάχη που δίνει ο πατέρας της-καθηγητής φιλοσοφίας- με μία νόσο,  που δεν του επιτρέπει να αισιοδοξεί,  ότι θα τη βγάλει καθαρή.

Στη ζωή της ηρωίδας εισβάλλει ο Κλεμάν, καλός φίλος του άντρα της αλλά και δικός της.

Ο  Κλεμάν θα την ρωτήσει « Τίποτα μετά το θάνατο του Τζουλιάν; » και η Σάντρα θα απαντήσει « Τίποτα εδώ και πέντε χρόνια».

Μια μπερδεμένη ερωτική σχέση, θα ξεκινήσει μεταξύ των δύο φίλων, τόσο μπερδεμένη,  όσο και οι μετέωρες καταστάσεις που βιώνουν.

Εντελώς διαφορετικός – από τις προηγούμενες σκηνοθετικές της δημιουργίες-  αλλά και πολύ εύστοχος, ο τρόπος με τον οποίο σκιαγραφούνται οι διάφορες σχέσεις της ηρωίδας-οικογενειακές και προσωπικές- μέσα στο πέρασμα του χρόνου και  πως, οι εποχές του χρόνου -όπως λόγου χάριν το καλοκαίρι- αναδιαμορφώνουν τα συναισθήματα και επιδρούν στο να υπάρξουν μετατοπίσεις και αλλαγές.

Επίσης και η χρωματική παλέτα είναι σε κάθε εποχή, διαφορετική.

Από την άλλη, η Μία Χάνσεν Λοβ, αφήνει ανοιχτά διάφορα ζητήματα

- όπως είναι η ασθένεια της κόρης της- τα οποία θα μπορούσε να τα δικαιολογήσει με σαφήνεια, από το να τα αφήσει να αιωρούνται.

Η ηθοποίος Λέα Σειντού, ανοίγει απλόχερα και το δικό της ψυχικό κόσμο και προσαρμόζεται με φυσικότητα, σε όλους τους ρόλους και στις ανάγκες μιας παγιδευμένης-από δύσκολές καταστάσεις- ηρωίδας.

“Ένα Όμορφο Πρωινό” από την Πέμπτη 8/6 στους κινηματογράφους 

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top