14
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
2024
screeneye.gr
No Comments 197 Views

Επιστροφή στην Κανονικότητα

281508568_116340087749754_8360748978310917302_n
return2
Ξέσπασμα πανδημίας. Μια νεαρή Ελληνίδα του Λονδίνου, φεύγει αστραπιαία για το πατρικό της στην Αθήνα.
 Αλλάζει προορισμό κατά την άφιξή της και κατευθύνεται σε ένα  απομονωμένο  χωριό της  Ευρυτανίας.
Ο τρόπος ζωής της αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη.  Το απόκοσμο τοπίο, η αυθεντικότητα των ντόπιων κι ο μυστηριώδης  «τρελός» του χωριού, θα τη φέρουν αντιμέτωπη με πρωτόγνωρα αισθήματα αλλά  και με διλήμματα.
Ο Κώστας Κολημένος, εμπίπτει στην  κατηγορία των « ανήσυχων» καλλιτεχνών με έντονη ακτιβιστική δράση, απόρροια αυτής, το ντοκιμαντέρ «Μια Κραυγή του Δεκέμβρη» και το έργο« Οργώνοντας το Χρόνο».
 Η υπαρξιακή αγωνία για το τι θα φέρει το αβέβαιο  μέλλον  -από την πανδημία και τον  παρατεταμένο εγκλεισμό- οδήγησε τον σκηνοθέτη  στην αναζήτηση απαντήσεων,   για το εάν ο απλός -μη αστικός- τρόπος ζωής,  μπορεί να είναι το αντίδοτο.
Στην ταινία,  δίνεται η ρομαντική απάντηση.
Για τη  διαλεκτική σχέση  με τη φύση, που  ξεμπλοκάρει το άτομο από νευρωτικές καταστάσεις,   οι οποίες μεγεθύνονται εξαιτίας των έντονων  ρυθμών,  μα κι από την υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής των αστικών κέντρων.
Και τη στιγμή όπου στο πρόσωπο του κοριτσιού αλλά και του αμίλητου “τρελού” η  φύση εξυμνείται, το κοινωνικό και πολιτικό στοιχείο του σκηνοθέτη εμφανίζεται.
Με  μια μετατόπιση προς το ντοκιμαντέρ, για την επιχείρηση που λέγεται ” ανεμογεννήτριες στην επαρχία” και με τις ανεπιτήδευτες αφηγήσεις των ντόπιων, να δίνουν ένα οικολογικό ισχυρό μήνυμα, στην πιο σημαντική στιγμή της ταινίας.
Η  «Επιστροφή στην Κανονικότητα», εάν ιδωθεί ξέχωρα από το πως δημιουργήθηκε, μπορεί να αδικηθεί. Να αδικηθεί εξαιτίας των ηθοποιών που δεν είναι επαγγελματίες, να κατηγορηθεί για την απουσία  οριοθετημένων κανόνων   παραγωγής, να στηλιτευτεί για τις υπαρκτές  σεναριακές αντιφάσεις ΄της και  για την αστραπιαία υλοποίησή της.

Το σενάριο γράφτηκε  μέσα στην πρώτη καραντίνα του ’20 και  τα γυρίσματα  ολοκληρώθηκαν   μερικές ημέρες μετά την άρση των πρώτων μέτρων. Ένα αυθόρμητο  κινηματογραφικό εγχείρημα, που αποδεικνύει πως οι ταινίες δε χρειάζονται πάντα να είναι πολυέξοδες και υπερβολικά προσεγμένες, αλλά να έχουν κάτι αυθεντικό να πουν.  Η «Επιστροφή στην Κανονικότητα»,  προσδίδει στην «κανονικότητα», την αυθεντική έννοια του όρου.

Η ταινία « Επιστροφή στην Κανονικότητα» κέρδισε βραβείο στο Digital Film Festival AIDF,  κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο  Paris International Film Awards, το Καλύτερο Βραβείο Covid ταινίας στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας, Καλύτερη Φωτογραφία σε Φεστιβάλ στη Νίκαια της Γαλλίας, έχει λάβει εγκωμιαστικά σχόλια,  στο New Generation Film Festival της Αθήνας.

Από την Πέμπτη 16/6 στους κινηματογράφους 

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top