12
ΙΟΥΝΙΟΥ
2024
screeneye.gr
No Comments 131 Views

Για Πάντα Κοντά σου

Nowhere-Special-lowres

now1

Κριτική Ιάκωβος Γωγάκης

Ουμπέρτο Παζολίνι: Ένας Iταλός κόμης, ανιψιός του Λουκίνο Βισκόντι, με τους προγόνους τους να διοικούν το Μιλάνο, αιώνες πριν γεννηθούν οι δύο καλλιτέχνες.
Από τζάκι, όχι αστεία.

Όπως κι ο Βισκόντι -με τις πρώτες του ταινίες- έτσι κι ο Ουμπέρτο Παζολί( ουδεμία συγγένεια υπάρχει με τον συνεπώνυμό του σκηνοθέτη Πιέρ Πάολο Παζολίνι) , γοητεύτηκε από τις αξίες της εργατικής τάξης.

Ο Ουμπέρτο Παζολίνι,  αφήνει στην άκρη την αριστοκρατική  καταγωγή του, για να εργαστεί  σε τράπεζα του Λονδίνου και αργότερα για να ασχοληθεί με την τέχνη, πίσω από τις κάμερες.
Ως παραγωγός, στήριξε -εύστοχα και καυστικά- ένα σενάριο για τις ζωές των βρετανών βιοπαλαιστών ( Άντρες με τα Όλα τους) κι ως σκηνοθέτης, διερεύνησε τις κοινωνικές προεκτάσεις του μεταναστευτικού ( Machan).
Η ιστορία του « Για Πάντα Κοντά σου», συνέβη στα αλήθεια, με τον Ιταλό σκηνοθέτη να ακολουθεί με την ίδια συνέπεια τα αρχικά  βήματα  της σταδιοδρομίας του,  στην 7η τέχνη.
Η κάμερα, παρακολουθεί  – τον συνειδητοποιημένο για τις επιλογές του καθαριστή τζαμιών   από το Μπέλφαστ- τον Τζον, όπου η εργασία και η κοινωνική του τάξη, δεν θέτουν εμπόδια στην ευτυχία του, ούτε  έχουν αντίκτυπο στη ψυχολογική του κατάσταση.

Ο Παζολίνι, αφήνει μια αμυδρή εικόνα,  ότι ο ήρωας του- πριν ακόμη ανακαλύψει ότι έχει καρκίνο- βρέθηκε -από παλιά- σε συνθήκες αντίξοες ,  τις οποίες χειριζόταν και εξακολουθεί να  χειρίζεται, με ψυχραιμία και ωριμότητα.

Πόσο μάλλον, όταν έχει να διαχειριστεί την ανατροφή ενός ανήλικου τέκνου και την απουσία συζύγου- μητέρας, που τους είχε από χρόνια εγκαταλείψει.

Ο κύκλος της ζωής,  που πρόωρα θα κλείσει για τον Τζον, τον οδηγεί στο να αναζητήσει -μέσω της κοινωνικής μέριμνας-  το κατάλληλο πρόσωπο, που θα  υιοθετήσει το παιδί του.

Στο –συναισθηματικά αποστασιοποιημένο- δράμα του Ουμπέρτο Παζολίνι, το τζάμι και το παράθυρο είναι η ατόφια καθαρότητα. Βλέπουμε τα παιχνίδια της ζωής, αντικρίζουμε τον  θάνατο, ακόμη και κατά την διάρκεια,  όπου πατέρας και γιος συζητούν, παίζουν, βολτάρουν. Είναι οι τελευταίες στιγμές  της μεταξύ τους γνωριμίας και της πατρικής φροντίδας.

Ο Παζολίνι, αφήνει τις μικρές καθημερινές στιγμές των  δύο ηρώων να κυλήσουν, αποφεύγει τις εντάσεις,  τις ξαφνικές ανατροπές και τις σκηνοθετικές επικαλύψεις.

Τον ρόλο του τραγικού πατέρα,  ερμήνευσε με  άνεση και με αισιόδοξη στάση, ο Τζέιμς Νόρτον, ενώ ο μικρός ήρωας στην τελευταία σκηνή συγκινεί, σηκώνει το βλέμμα και κοιτάει τον πατέρα του. Τον ερμήνευσε ο Ντάνιελ Λαμόντ.

“Για Πάντα Κοντά σου ” από την Πέμπτη 13/1 στους κινηματογράφους

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top