29
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
2024
screeneye.gr
No Comments 140 Views

Τι Βλέπουμε Όταν Κοιτάμε τον Ουρανό;

what do we(1)

147596944_10159056535003281_463941701517664360_n

Κριτική Ιάκωβος Γωγάκης

Ξόρκια ελληνικά, ξόρκια τουρκικά, ξόρκια αιγυπτιακά, ξόρκια και κατάρες από τον αποκαλούμενο μικρό Καύκασο, -για να ακριβολογούμε- από την πετρόκτιστη πόλη Κουτάισι, την πάλαι ποτέ πρωτεύουσα του μυθικού Βασίλειου της Κολχίδας και νυν η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γεωργίας.
Εκεί, στις όχθες του ποταμού Ριόνι, η γη ξέβραζε χρυσό. Eκεί, οι Αργοναύτες άρπαξαν το «Χρυσόμαλλο Δέρας», δηλαδή το χρυσάφι, προς όφελος των ελληνικών πόλεων-κρατών.
Ένας Γεωργιανός σκηνοθέτης- με σπουδές κινηματογράφου στο Βερολίνο- ο Αλεξάντρ Κομπερίτζε,
μέσα από τους μύθους, τις κατάρες , τα αρχιτεκτονικά μνημεία, το φυσικό κάλλος της πόλης και με την επινόηση ενός ξαφνικού έρωτα, αναγάγει το Κουταίσι, σε ταξιδιωτικό προορισμό.
Μια νεαρή φαρμακοποιός κι ένας επίσης νεαρός ποδοσφαιριστής, θα συναντηθούν τυχαία μία φορά, θα συναντηθούν τυχαία δεύτερη φορά , η ατμόσφαιρα μυρίζει έρωτα. Κλείνουν ραντεβού, αλλά δεν θα τον πιούν τον καφέ που είχαν συμφωνήσει, γιατί θα μεταμορφωθούν ( ναι, η ιστορία είναι βγαλμένη από τον κόσμο του μαγικού ρεαλισμού).
Η ρομαντική διάθεση του Κομπέρίτζε είναι δεδομένη κι εμφανής,  από την προσεκτική επιλογή των σημείων λήψης, από τον φωτισμό, το sound design, την επιλογή των βασικών ηθοποιών.
Είναι επίσης εμφανής, η ονειρική διάσταση στο εγχείρημά του , το παιχνίδι της μοίρας, η αγάπη των Γεωργιανών για την μπάλα, η γοητεία των αδέσποτων ζώων στα σοκάκια της πόλης, οι γεύσεις.
Θα πετύχει πολλά, μα συγχρόνως, άσκοπα θα μακρηγορήσει, σε μια ταινία που δεν μπορεί από τις υπάρχουσες ιστορίες και από το voice over του ίδιου του σκηνοθέτη, να στηρίξει τα 150 λεπτά της. Ένα τέλος που όλο έρχεται, αλλά παρεμβαίνει διαρκώς και μια νέα εμβόλιμη ιστορία κι όλο το τέλος ξεμακραίνει.
Η ταινία θυμίζει την επίσης πρόσφατη δημιουργία του Κρίστιαν Πέτζολντ « Undine», στο σημείο όπου τα ξόρκια, και ο συμβολισμός του υγρού στοιχείου,  τροφοδοτούν τα δυσάρεστα συμβάντα.

“Τι Βλέπουμε Όταν Κοιτάμε τον Ουρανό;” από την Πέμπτη 13/1 στους κινηματογράφους

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top