29
ΜΑΪΟΥ
2024
screeneye.gr
No Comments 130 Views

Μπέλφαστ

belfastpp

belfast1

Κριτική Ιάκωβος Γωγάκης

Κατά την περίοδο του πρώτου κορονοεγκλεισμού, ο -πολυπράγμων ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης- Κένεθ Μπράνα, συλλογίστηκε τα χρόνια της εφηβείας του στο Μπέλφαστ και εν είδη ημερολογίου, άνοιξε το κουτί των προσωπικών και οικογενειακών του αναμνήσεων, με φόντο την έναρξη του μακροβιότερου κύκλου βίας στην ιστορία της Β. Ιρλανδίας, τον Αύγουστο του ’69.
Η επιθυμία του Μπράνα, ήταν η αποφυγή της υπέρμετρης παρουσίασης στην ταινία, του πολύπλοκου πολιτικού και θρησκευτικού σκηνικού -  που πυροδότησε την σύγκρουση ανάμεσα στους Καθολικούς και τους Προτεστάντες.
Πέτυχε, την ισορροπημένη οπτική, όπου οι ταραχές θα συμπορεύονται, θα αλληλεπιδρούν με την αθωότητα και με τη χαρά για εξερεύνηση της ζωής, από ένα παιδί. Από τον εννιάχρονο Μπάντι ( το alter ego του σκηνοθέτη).

Θα πετύχει και κάτι επιπρόσθετο, εξίσου σημαντικό.
Την ίδια στιγμή που επιτηρεί με το φακό του, τον αεικίνητο νεαρό μέσα κι έξω από το οικογενειακό πλαίσιο( ποδόσφαιρο, σινεμά , κόμικς, ο πρώτος έρωτας), θα εξερευνήσει με την ίδια προσοχή και τα διλήμματα των οικείων του.

Επί παραδείγματι του αδελφού του, του  πατέρα του, που πηγαινοέρχεται καθημερινά στην Αγγλία, της μητέρας του, όπου διαρκώς πάλλονται τα συναισθήματα της μια από στοργή, μια από αγωνία, μια από θυμό, και τις δυο στοργικές φιγούρες, της γιαγιάς ( Τζούντι Ντεντς) και του παππού του (Κιάραν Χιντς) , που κουβαλάνε τη σοφή και διορατική ματιά των υπερηλίκων.

H επιλογή του Μπράνα , σχεδόν όλα τα πλάνα να τοποθετούνται στα στενά δρομάκια της γειτονιάς, όσο εξελίσσονται οι ταραχές, αλλά και μέσα στο μικρό ισόγειο σπίτι της οικογένειας του Μπάντι, αποτυπώνουν ρεαλιστικά,  το ασφυκτικό πλαίσιο διαβίωσης τους.
Η αγαπημένη και φιλήσυχη οικογένεια, βρίσκεται αντιμέτωπη και με τις κραυγές μίσους του γραφικού ιεροκήρυκα, αλλά και με τον καθημερινό εκφοβισμό των ομοθρήσκων τους Προτεσταντών.
Στην αυτοβιογραφική του ταινία, ο Κένεθ Μπράνα υμνεί  τον «άνθρωπο», σε αντιδιαστολή με τη δυστυχία που προκαλεί ο  θρησκευτικός φανατισμός  και οι εμφύλιοι σπαραγμοί.
Με  τόνο κοινωνικό μεν, αλλά σκηνοθετικά χαλαρό και αποδραματοποιημένο, ο Μπράνα αφιερώνει την ταινία στους βιοπαλαιστές που εκβιάζονται και εξαναγκάζονται να λάβουν αποφάσεις παρά τη θέλησή τους. Ακολουθεί κατά πόδας,   την πηγαία παιδική αισιοδοξία του εννιάχρονου Μπάντι, που δεν θέλει και δεν επιτρέπεται να επωμιστεί,  τα ασήκωτα βάρη της ενήλικης ζωής.

H ηθοποιός από το Δουβλίνο, η Κατριόνα Μπάλφι,  ηγείται του επίλεκτου κάστ. Με δυναμισμό, με συναίσθημα, με κοφτερή γλώσσα, εμβαθύνει στα χαρακτηριστικά της μητέρας , της συντρόφου, που θέλει να ορίσει από κοινού με τους άλλους συνοδοιπόρους της , το μέλλον της  και το μέλλον της οικογένειας της. Πλάι της, στο ρόλο του συντρόφου – που έχει φοβερά προβλήματα να αντιμετωπίσει – στάθηκε σχεδόν ισάξια,  ο Τζέιμι Ντόρναν.
Ο νεαρός και πρωτοεμφανιζόμενος Τζουντ Χιλ, διαθέτει  ζωντάνια και χαρακτηριστικά ενός ανερχόμενου αστέρα. Υστερούσε ελαφρώς,  στις στιγμές που χρειάζονταν , ο  δραματικός τόνος.
Στο τεχνικό μέρος, η ασπρόμαυρη λήψη, συμβολίζει το προφανές. Δηλαδή τις αναμνήσεις και τα δύσκολα- σκοτεινά χρόνια.
Αντιθέτως, οι έγχρωμες λήψεις, φέρουν μαζί τους, την πρώιμη αγάπη του κεντρικού ήρωα για την 7η τέχνη αλλά και την ελπίδα, την επιθυμία του Κένεθ Μπράνα, το Μπέλφαστ να παραμείνει ήρεμο και γαλήνιο, όπως το βρήκε το 2021.
Το υπέροχο τζαζ ηχόχρωμα ενός σαξοφώνου- που ακούγεται σε όλες σχεδόν τις σεκάνς- φανερώνει τα συναισθήματα του σκηνοθέτη για την πόλη του.

Τζαζ σημαίνει ελευθερία, έλεγε κάποτε ο Τελόνιους Μονκ.

Ο Βαν Μόρισον –που επίσης έζησε τα παιδικά του χρόνια στο Μπέλφαστ – συναινεί και «χαρίζει» για την ταινία, μερικά από τα εξαιρετικά τραγούδια του. Ο σκηνοθέτης θα κάνει την σωστή επιλογή, τα τοποθετεί στα κατάλληλα σημεία και το αποτέλεσμα ενισχύει την προσεγμένη δουλειά , του γνωστού για την τελειομανία του, Κένεθ Μπράνα.

“Μπέλφαστ” από την Πέμπτη 27/1 στους κινηματογράφους

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top