07
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
2022
screeneye.gr
No Comments 88 Views

Οι ” Νύχτες Πρεμιέρας” γιορτάζουν τα 25χρονα τους κι αναβιώνει η παλιά τους αίγλη. Το πρόγραμμα

nyxtes1

 

nyxtes1

Γράφει η Όλγα Τσιρακίδου

Οι μέρες πλησιάζουν για την έναρξη του 25ου φεστιβάλ κινηματογράφου της Αθήνας και ως συνήθως είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανυπομονούμε για όσα πρόκειται να δούμε. Μετά τα όσα παρουσιάστηκαν στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, το πρόγραμμα του φεστιβάλ μοιάζει μεστό και με επιλογές που καλύπτουν ένα αρκετά μεγάλο φάσμα ενδιαφέροντος για τους φίλους του σινεμά. Νύχτες Πρεμιέρας λοιπόν! Ξεκινάμε!
Διανύοντας το (επετειακό) 25ο έτος της ηλικίας του, το φεστιβάλ της Αθήνας έρχεται με 9 συνολικά τμήματα:

_Διεθνές διαγωνιστικό
_Διεθνές διαγωνιστικό ντοκιμαντέρ
_Icons/ Ελληνικά ντοκιμαντέρ
_Διαγωνιστικό ελληνικών ταινιών μικρού μήκους
_Μουσική και φιλμ
_Τα αγαπημένα των φεστιβάλ
_Μετά τα μεσάνυχτα
_Ειδικές προβολές/ Αφιερώματα
_Μικρές ιστορίες εκτός διαγωνιστικού

nimic1

Πέρα από τις δύο μεγάλες πρώτες κατηγορίες που βρίσκονται σταθερά στο πρόγραμμα, φέτος συνεχίζεται και το τμήμα Icons που ξεκίνησε πέρσι με προσωπογραφίες ατόμων από το χώρο του σινεμά, της μόδας και της μουσικής. Μεγάλη συμμετοχή είχε το διαγωνιστικό ελληνικών ταινιών μικρού μήκους, καθώς υποβλήθηκαν 311 συνολικά ταινίες, από τις οποίες θα προβληθούν οι 47. Ανάμεσα σε αυτές “Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς” του Βασίλη Κεκάτου, “I am Mackenzie” της Άρτεμις Αναστασιάδου, “Heatwave” του Φωκίωνα Ξένου και “A patch of blue” της Μέμης Κούπα.

Όσον αφορά τα αφιερώματα, ξεχωρίζουν δύο μεγάλες κατηγορίες: Το αφιέρωμα στον Edward Yang και το αφιέρωμα στο τσέχικο σινεμά. Το πρώτο αφορά το έργο του σημαντικού σκηνοθέτη από την Κίνα και περιλαμβάνει συνολικά 7 από τις ταινίες του. Αυτές καλύπτουν σχεδόν όλο το έργο του. Το δεύτερο αφορά το τσέχικο σινεμά την περίοδο του ’60 και περιλαμβάνει 12 ταινίες. Πολλές από αυτές απαγορεύτηκαν από το τότε καθεστώς και αποτελούν πλέον μέρος ενός από τα πιο πρωτοποριακά κινήματα του σινεμά.

Στο συγκεκριμένο αφιέρωμα, πριν την προβολή της ταινίας “The Cremator” του Juraj Herz θα προβληθεί η νέα ταινία μικρού μήκους του Γιώργου Λάνθιμου “Nimic”. Το Cremator αποτέλεσε επιρροή για την τελευταία ταινία του Λάνθιμου “Η Ευνοούμενη” εξού και ο συνδυασμός των δύο σκηνοθετών σε μια διπλή προβολή.

Amazing-Grace-1-768x512
Το τμήμα Μουσική και Φιλμ φιλοξενεί επίσης αρκετές ενδιαφέρουσες επιλογές από τις οποίες θα ξεχωρίσω το “Amazing Grace” των Alan Elliot και Sydney Pollack. Πρόκειται για μια συναυλία που έδωσε η Αρίθα Φράνκλιν σε εκκλησία του Λος Άντζελες το 1972, και την οποία είχε κινηματογραφήσει ο Pollack. Επίσης μια ταινία της οποίας το υλικό δεν μπόρεσε να βγει στις αίθουσες όταν γυρίστηκε αλλά επέστρεψε πέρσι και πλέον μπορούμε να το παρακολουθήσουμε, μιας που έχει πάντα πλάκα να απολαμβάνουμε τα απαγορευμένα του παρελθόντος.
Από το παρελθόν επίσης επανέρχεται το “Αποκάλυψη τώρα” του Francis Ford Coppola. Την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ θα προβληθεί η final cut εκδοχή της κλασικής πλέον ταινίας, με το τελειωτικό μοντάζ όπως προοριζόταν από το δημιουργό του.
Τέλος, μεγάλη προσμονή για τις ταινίες έναρξης και λήξης του φεστιβάλ. Tο “Parasite” του Joon-Ho Bong που απέσπασε το φετινό χρυσό φοίνικα θα ανοίξει το φεστιβάλ και η νέα ταινία του Κώστα Γαβρά “Ενήλικες στο δωμάτιο” θα σηματοδοτήσει τη λήξη του.
Για όσους θρηνούν το καλοκαίρι που έφυγε, ιδού ο λόγος που αγαπάμε το φθινόπωρο: Νύχτες πρεμιέρας, 18-29 Σεπτεμβρίου με όμορφη συμμετρία τόσο στην αφίσα όσο και στο πρόγραμμα.

Βρείτε ΕΔΩ το πρόγραμμα κι εμείς θα σας ενημερώσουμε τις επόμενες μέρες για τις ταινίες που αξίζει να δείτε.

Το Φεστιβάλ θα το καλύψουμε με κριτικές και ανταποκρίσεις

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top