Το πολυβραβευμένο “Χάλια Μαλλί” της Μαριάνα Ρονδόν

Κοινωνικό δράμα, 93′ Βενεζουέλα 2013
Ανταπόκριση απο Φ. Θεσσαλονίκης
Δάφνη Δημητριάδη
Το θέμα της ταινίας γίνεται αντιληπτό ήδη από την πρώτη σκηνή. Καθαρίζοντας το σπίτι μιας πλούσιας οικογένειας, η Marta (Samantha Castillo) αναθέτει στον εννιάχρονο γιό της Junior (Samuel Lange) να καθαρίσει το jacuzzi. Σύντομα αυτός ξεχνιέται και βυθίζεται στο νερό. Εκεί τον βρίσκει η κυρία του σπιτιού να απολαμβάνει την αίσθηση αυτής της μεγάλης μπανιέρας και ξεκινούν τα παράπονα στη μητέρα του.
Η ταινία παρουσιάζει την προβληματική σχέση της νεαρής μητέρας με τον γιο εξαιτίας διαφορετικών απόψεων για τα «θέλω» της ζωής. Η μητέρα δεν συμφωνεί με πολλά στοιχεία της συμπεριφοράς του αγοριού και προσπαθεί αδέξια και με επιπόλαιες αντιδράσεις να τον προστατέψει. Η εμμονή του αγοριού να ισιώσει το μαλλί του, ο διαφορετικός τρόπος του χορού του σε σχέση με τα άλλα παιδιά της ηλικίας του, το όνειρό του να γίνει τροβαδούρος και η συνήθειά του να συχνάζει στο περίπτερο της γειτονιάς, όπου κρατούσε ένα αγόρι μεγαλύτερης ηλικίας οδηγούν τη μητέρα στο συμπέρασμα – φοβία, ότι ο γιος της είναι gay, και ότι ως εκ τούτου στο μέλλον του θα υποφέρει, όπως χαρακτηριστικά εκφράζεται.
Ιδιαίτερος είναι και ο ρόλος της γιαγιάς (Nelly Ramos) στην εξέλιξη της υπόθεσης, μια τυπική γυναίκα της Βενεζουέλας που θέλει να τακτοποιεί οτιδήποτε την αφορά και πλησιάζει το αγόρι με την ελπίδα να την φροντίζει όταν εκείνη γεράσει.
Ο θεατής νιώθει κατά τη διάρκεια της ταινίας να ανακαλύπτει την πόλη του Caracas, να μαθαίνει τους δρόμους και να κατανοεί την αρχιτεκτονική –και περισσότερο την απουσία της. Ιδιαίτερα πρωτότυπη είναι η σκηνή που το αγόρι μαζί με τη μικρή του φίλη παρατηρώντας την απέναντι πολυκατοικία παίζουν μία εναλλακτική εκδοχή του παιχνιδιού «Where’s Wally?». Η σχέση του αγοριού και οι συζητήσεις μαζί με τη φίλη του αποτελούν και τα μοναδικά κωμικά σημεία σ’ ένα κατά τ’ άλλα όχι και τόσο ελαφρύ θέμα.
Στην ταινία «Χάλια Μαλλί» απονεμήθηκε το ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία, Χάλκινος Αλέξανδρος, όπως και το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI).
Δάφνη Δημητριάδη