11
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
2024
screeneye.gr
No Comments 459 Views

Η ” Επιστροφή στην Κανονικότητα” του Κώστα Κολημένου κερδίζει βραβεία και εντυπώσεις

262043965_10223959800454412_1805497270608926033_n

 

262043965_10223959800454412_1805497270608926033_n

Τις μέρες της πρώτης καραντίνας, οι προσωπικές αναδρομές και  οι καταπιεσμένες επιθυμίες, βγήκαν από το υποσυνείδητο. Η υπαρξιακή αγωνία για το τι θα φέρει το αβέβαιο  μέλλον, πλημμύριζε τις σκέψεις , όχι όλων των ανθρώπων , αλλά ούτε και λίγων.

Ο Κώστας Κολημένος, εμπίπτει στην κατηγορία των δραστήριων καλλιτεχνών, με έντονη ακτιβιστική δράση, απόρροια αυτής,  το ντοκιμαντέρ «Μια Κραυγή του Δεκέμβρη» και το έργο« Οργώνοντας το Χρόνο» .

Απόλυτα συνδεδεμένος με την Ευρυτανία  και με το πετρόχτιστο ορεινό  του χωριό, το πάγωμα  του χρόνου -εκείνων των ημερών- τον οδήγησε στο να φύγει από την Αθήνα, να πάει στο πατρικό του και να μείνει σαν ερημίτης για μήνες, εντελώς  μόνος.

kostas1

Ήταν τότε η ευκαιρία του,  να τοποθετήσει τις σκέψεις σε μια σειρά, να εμπνευστεί από την πανδημία και τις επιπτώσεις της και να γράψει μια ιστορία, όπως την είχε διηγηθεί στους θαμώνες των καφενείων του Μεταξουργείου. Για τη φύση και τα ευεργετήματά της, για τις μεγαλουπόλεις και τις παράνοιες της και για τον έρωτα, όπως τον έχει φανταστεί. Η ύπαρξη του ιού , ήταν μια συγκυρία, που τον Κώστα, τον επιβεβαίωνε.

Η ιστορία εξελίχθηκε σε ένα καλογραμμένο σενάριο, σαφώς  και με οικολογικά ζητήματα να τίθενται στο προσκήνιο,   με τίτλο « Επιστροφή στην Κανονικότητα».

Πόσο εφικτό είναι, μια ιστορία να μετουσιωθεί σε ταινία μεσαίου ή και μεγάλου μήκους; Είναι εφικτό, όταν υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ στην άκρη είτε  όταν συνδράμουν παραγωγοί που θα πιστέψουν στο όραμα του δημιουργού είτε –μετά από χρόνια και μετά από απίστευτη γραφειοκρατία-  να συνδράμει το Ελληνικό  Κέντρο Κινηματογράφου.

Ο Κώστας Κολημένος δεν είχε τίποτα απ όλα αυτά. Είχε όμως, αδελφικούς φίλους, που ξέρει πώς να τους εμπνέει …τον ακολούθησαν μέχρι το Καρπενήσι. Ο καθένας ανέλαβε έναν ρόλο, μπροστά ή πίσω από την κάμερα. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν μερικές μέρες μετά την άρση του πρώτου lockdown. Ίσως είναι ο πρώτος σκηνοθέτης στην Ευρώπη, που ολοκληρώνει ταινία μεγάλου μήκους με θέμα και την πανδημία, μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ( Ιανουάριος 2021) . Η Επιστροφή στην Κανονικότητα, παραδόθηκε στο Ελληνικό Τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αλλά οι διοργανωτές είχαν πάρει άλλες αποφάσεις , όπως δηλώνει με πικρία ο Κώστας Κολημένος.

Ωστόσο, η ταινία έχει λάβει εγκωμιαστικά σχόλια στο New Generation Film Festival, κατά την πρώτη πανελλήνια προβολή της,  κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στη Γαλλία, στο Φεστιβάλ  Paris International Film Awards και  διεκδικεί τέσσερα μεγάλα βραβεία στο International Moving Film Festival , στο Ιράν.

Η Επιστροφή στην Κανονικότητα επιλέχθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του  Athens International Digital Film Festival AIDF.

Η προβολή θα γίνει την Παρασκευή 10/12  στις 18:00, στον κινηματογράφο Studio Σταυροπούλου 33( Πλ. Αμερικής).

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top