29
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
2024
screeneye.gr
No Comments 357 Views

Σχόλιο -αντί κριτικής- για την ταινία «Μήλα»

mila1

 

mila1

 

Πριν μπούμε στα άδυτα της ταινίας «Μήλα»,  του Χρήστου Νίκου, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στο κοινό μας, ότι η 7η τέχνη στηριζόταν – προ πανδημίας και πιθανότατα μετά το πέρας της- στις ράγες της βιομηχανίας, δηλαδή  του εμπορίου,  άρα και του  χρήματος.

Εάν η βιομηχανία του κινηματογράφου συρρικνωθεί περαιτέρω-όπως εικάζουμε ότι θα συμβεί εξαιτίας της μετατόπισης του κοινού σε άλλες μορφές θέασης ταινιών- τότε, το σινεμά, θα έχει μια διαφορετική μορφή. Ίσως να γίνει το σινεμά, πιο καθαρό από εξαρτήσεις, που καθορίζονται από τη λογική του κέρδους.

Η επισήμανσή μας, έχει έμμεση σχέση με την ταινία « Μήλα» του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη-αλλά γνώριμου στο κινηματογραφικό γίγνεσθαι- Χρήστου Νίκου, ο οποίος είναι ένας από τους  βασικούς συνεργάτες  του Γιώργου Λάνθιμου.

Το σενάριο της ταινίας γράφτηκε και τα γυρίσματά της πραγματοποιήθηκαν,  προτού η ανθρωπότητα μπει σε παρατεταμένο lockdown.

Ο 37 χρόνος καλλιτέχνης, εμπνεύστηκε την ιστορία του, μετά το θάνατο του πατέρα του και το κυρίαρχο στοιχείο του σεναρίου ήταν η μνήμη-μέσα από τη θλίψη- σε όλες τις μορφές της.

Μέχρι εδώ όλα καλά.  Η εμπλοκή στην παραγωγή της ταινίας ισχυρών ονομάτων της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας, όπως είναι η εταιρία  παραγωγής Dirty Films  που ηγείται η ηθοποιός Κέιτ Μπλάνσετ, μετατόπισαν -επί σκοπού- τη διαφημιστική καμπάνια της ταινίας, ούτως ώστε να συμβαδίζει  με τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε.

Επί του προκειμένου, άραγε τα « Μήλα» του  Χρήστος Νίκου έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την πανδημία;

Η απάντηση είναι όχι. Πρόκειται για διαφημιστικό τρικ, με σκοπό να προσελκύσει αγοραστές από όλο τον κόσμο και να αποφέρει έσοδα.

Η απώλεια  μνήμης για τον  ήρωα της ταινίας, τον Άρη,  ( Άρης Σερβετάλης) θα τον βρει “δέσμιο” μιας αποστολής, να καθοδηγείται-για το δικό του καλό-από τους υπεύθυνους ενός Ιδρύματός.

Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης χρησιμοποιεί ένα ουδέτερο αφαιρετικό στιλ, παίζει με τους συμβολισμούς σε δεύτερο και τρίτο επίπεδο-όπως έχει συμβεί στις ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου, «Ιερό Ελάφι «και «Αστακός»- και επιτρέπει στους υπεύθυνους της διαφημιστικής καμπάνιας, να την προμοτάρουν σαν μια ταινία, που σχετίζεται με τον ιό και την πανδημία. 2/5

Πρωταγωνιστούν  Άρης Σερβετάλης, Σοφία Γεωργοβασίλη, Άννα Καλαϊτζίδου, Αργύρης Μπακιρτζής.

«Μήλα» από 3 Ιουνίου στους κινηματογράφους

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top