07
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
2023
screeneye.gr
No Comments 162 Views

Τα Ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ

tarodiaposter

tarodia2

Κριτική Ιάκωβος Γωγάκης

Επίκαιρο ανθρωποκεντρικό ντοκιμαντέρ για την προσφυγιά, τις συνέπειες του πολέμου, από τον Νότιο Καύκασο και την πολεμική σύρραξη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ (2020).

Η  ιδέα και η  εκτέλεση ανήκει στον Θωμά Σιδέρη.

Ο Έλληνας ντοκιμαντερίστας,  πιάνει το νήμα από τη στιγμή της εκεχειρίας, από τη στιγμή  της επικράτησης των Αζέρων και  τον εκτοπισμό των Αρμενίων. Καθοδηγείται από την επιθυμία,  να καταγράψει τις σκέψεις όσων φεύγουν αλλά και όσων μένουν σε  ορεινές περιοχές με αδιευκρίνιστα σύνορα. Οι κάτοικοι μαζεύουν μέχρι και λείψανα.

Τα ρόδια από αρχαιοτάτων χρόνων αποτελούν σήμα κατατεθέν της περιοχής και ενισχύουν το τοπικό εισόδημα, αλλά πλέον οι αγρότες τα εγκαταλείπουν, όπως εγκαταλείπουν και μια ολόκληρη ζωή στον τόπο που γεννήθηκαν.

Ο Θωμάς Σιδέρης,  δεν ακολουθεί μονάχα το οδοιπορικό των Αρμενίων, αλλά καταγράφει και τις αφηγήσεις Αζέρων της περιοχής, που δεν διακατέχονται από φανατισμό, ούτε ενδιαφέρονται για το ποιος είναι ποιος.

Αφήνει εύστοχα έξω από το κάδρο του, το ιστορικό πλαίσιο της αντιπαράθεσης- που ξεκίνησε το 1988-με την παράδοση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τους Σοβιετικούς στους Αζέρους, την επικράτηση των Αρμενίων στον πόλεμο του ΄91, μέχρι την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν το ’20.

Είναι  χιλιάδες τα θύματα- από το 1988 μέχρι σήμερα- κι ο εύπορος Νότιος Καύκασος παραμένει ανεκμετάλλευτος από μια διαμάχη που αφήνει πίσω ξεριζωμένους, νεκρούς και μπόλικο πόνο. Η ματαιότητα του πολέμου αναδεικνύεται περίτεχνα στο ντοκιμαντέρ του Θωμά Σιδέρη.

Τα Ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ από την Πέμπτη 31/3 στους κινηματογράφους 

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top