01
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
2023
screeneye.gr
No Comments 79 Views

Πρεμιέρες… από 19 Μαρτίου

movies in cinemas

 

1.Το Τραγούδι του Φοίνικα

phoenixp

Ιστορικό δράμα, 98′, Γερμανία 2014

Πρωτότυπος Τίτλος: Phoenix

Γλώσσα: Γερμανικά/Αγγλικά

Του Κρίστιαν Πέτζολντ

Με τους   Νίνα Χος, Ρόναλντ Ζέρφελντ, Νίνα Κούντζεντορφ

ΠΛΟΚΗ

Η Νέλι καταφέρνει να επιζήσει από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, έχοντας όμως υποστεί πολλά τραύματα στο σώμα της. Θα υποβληθεί σε μια σειρά πλαστικών επεμβάσεων για να αναπλάσει το πρόσωπό της. Όταν ολοκληρωθούν, θα αναζητήσει το σύζυγό της, ο οποίος όμως δεν θα την αναγνωρίσει. Αντιθέτως λόγω της ομοιότητάς της, θα της προτείνει να υποδυθεί την γυναίκα του, που ο ίδιος θεωρεί νεκρή, με σκοπό να διεκδικήσουν την περιουσία της. Η Νέλι αν και διστακτική, δέχεται να παίξει αυτό το ρόλο, ελπίζοντας ότι έτσι θα μάθει την αλήθεια για τα πραγματικά του συναισθήματα του άνδρα της.

Αναλυτική Κριτική+Τρέιλερ

 

 

2. Το Αλάτι της Γης

the salt of the earthSMALL

Βιογραφικό Ντοκιμαντέρ 110′, Γαλλία/ Βραζιλία 2014

Πρωτότυπος Τίτλος: The Salt of the Earth

Γλώσσα:  Γαλλικά/Βραζιλίανικα

Των   Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγκάντο, Βιμ Βέντερς

ΠΛΟΚΗ

O Σεμπαστιάο Σαλγκάδο ταξιδεύει σε όλες τις ηπείρους καταγράφοντας τις αλλαγές της ανθρωπότητας. Έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας μεγάλων γεγονότων της πρόσφατης ιστορίας μας.

Αναλυτική Κριτική+Τρέιλερ

 

3. Η Αρχαιολόγος

iarxaiologos

Ντοκιμαντέρ, 90′, Ελλάδα 2014

Γλώσσα: Ελληνικά

Του Κίμων Τσακίρη

ΠΛΟΚΗ

Στις κοιλάδες και τις πεδινές ζώνες του Αλιάκμονα υπάρχουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται από τα προϊοστορικά χρόνια. Για την Γεωργία Καραμήτρου – Μεντεσίδη, Προϊσταμένη της Λ΄Εφορείας Αρχαιοτήτων, ο χρόνος κυλά αντίστροφα. Ο χώρος αρχαιολογικού  ενδιαφέροντος θα μετατραπεί σε λίμνη. Η αρχαιολόγος καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες ώστε να ολοκληρωθεί το σωστικό της έργο (με χρηματοδότηση της ΔΕΗ Α. Ε.), το οποίο δύο τρεις μήνες πριν το τέλος του, βρίσκεται στην πιο αποδοτική του φάση.

ΚΡΙΤΙΚΗ

Ντοκιμαντέρ- ύμνος για την αρχαιολόγο Γεωργία Καραμήτρου – Μεντεσίδη, η οποία από το 1983 ηγείται των αρχαιολογικών ανασκαφών στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Μακεδονίας , με εστίαση στο νομό της Κοζάνης. Παρά το γεγονός ότι υποχρεώθηκε πρόσφατα σε πρόωρη συνταξιοδότηση, εξακολουθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της και να αγωνίζεται να φέρει εις πέρας ότι ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια.Επιστέγασμα του έργου της, η αποκάλυψη του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Αιανής και η ίδρυση του βραβευμένου Αρχαιολογικού Μουσείου της περιοχής.

Η κάμερα του Κίμων Τσακίρης την ακολουθεί κατά πόδας σε ένα σύγχρονο οδοιπορικό στα ανοιχτά ακόμα θέματα της αρχαιολογικής ανασκαφής. Στο επίκεντρο η διαμάχη για τα λιγνιτωρυχεία και τα φράγματα της ΔΕΗ, οι συνέπειες της χρήσης του λιγνίτη για το περιβάλλον και για τα ευρήματα.

Το έργο είναι πέρα για πέρα τίμιο ως προς τις προθέσεις του δημιουργού του, μια παρακαταθήκη για την ανιδιοτελή προσφορά της Γεωργίας Καραμήτρου στα κοινά, αλλά διαπιστώσαμε σε αρκετά του σημεία, κινηματογραφικές ασάφειες, ως προς την αφηγηματική του δομή. Δίνει ιδιαίτερο βάρος στις λεπτομέρειες διαφόρων τοπικών γεγονότων, συνυφασμένων με το έργο της αρχαιολόγου, ιδίως στο φράγμα του Ιλαρίωνα , χωρίς την αναγκαία και απαραίτητη επεξήγηση προς το μη μυημένο με το θέμα κοινό. Από την άλλη , φανερώνονται όλες οι αντιφάσεις μιας κοινωνίας μπερδεμένης και διχασμένης ανάμεσα στο προσωπικό συμφέρον και την οικολογική συνείδηση.

 

 

4. Ο Άνθρωπος του Νοέμβρη 

the november man

Δράση/Έγκλημα/Θρίλερ, 108′, Η.Π.Α 2014

Πρωτότυπος Τίτλος:The November Man

Γλώσσα: Αγγλικά

Του Ρότζερ Ντόναλτσον

Με τους Πιρς Μπρόσναν, Όλγα Κιριλένκο, Λουκ Μπρέισι, Λαζάρ Ριστόβσκι, Μπιλ Σμίτροβιτς

ΠΛΟΚΗ

Με κωδικό όνομα, ‘The November Man’, ο Πίτερ Ντέβερο (Πιρς Μπρόσναν) είναι ένας εξαιρετικά επικίνδυνος και καλά εκπαιδευμένος πρώην πράκτορας της CIA που παρασύρεται από την ήσυχη συνταξιοδότηση του, εξαιτίας μιας πολύ προσωπικής αποστολής. Πρέπει να προστατεύσει την πολύτιμη μάρτυρα Άλις Φουρνιέ (Όλγκα Κιριλένκο) που θα μπορούσε να ξεσκεπάσει την αλήθεια πίσω από μια συνωμοσία δεκαετιών. Θα ανακαλύψει σύντομα πως η αποστολή του, τον έχει κάνει στόχο ενός παλιού του φίλου και προστατευόμενο της CIA, του Ντέιβιντ Μέισον (Λουκ Μπρέισι). Με τις υποψίες για την ύπαρξη ενός καρφιού στην υπηρεσία να μεγαλώνουν, δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να εμπιστευθεί ο Ντέβερο, ούτε κανόνες ή σταθερές που να τον βοηθήσουν.

ΚΡΙΤΙΚΗ

13 χρόνια μετά τη τελευταία του εμφάνιση ως Τζειμς Μποντ, στο ” Πέθανε μια άλλη μέρα”, ο Πιρς Μπρόσναν δεν τα βάζει κάτω και επανέρχεται συχνά-πυκνά στο συγκεκριμένο στιλ ταινιών και αντίστοιχων ρόλων, όπως καλή ώρα. Βέβαια το έργο αυτό ουδεμία σχέση έχει με τις υπερπαραγωγές του παρελθόντος. Η ταινία έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός χαλαρού κλασικού θρίλερ φαντασίας, κάποιων παλαιότερων εποχών κι αυτό το γεγονός γίνεται αντιληπτό ακόμα και από το τρόπο που ανακατεύονται τα πλάνα, παίρνοντας σεναριακά στοιχεία από διάφορες ταινίες όπως ήταν η τριλογία  του Μπορν, Υπάρχει σκηνή όπου ο κουστουμαρισμένος υπέρ-ήρωας σκοτώνει καμιά δεκαριά σωματοφύλακες, ενός αδίστακτου πρώην στρατιωτικού, μέσα σε 10 κινηματογραφικά  δευτερόλεπτα, χωρίς κυριολεκτικά να ιδρώσει. Η σχέση του δασκάλου(Ντεβερό και του μαθητή( Μέισον) αποτυπώνεται μέσα από 2-3 έξυπνες στιγμές δράσης και παρά το γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια βλέπουμε κραυγαλέες κινηματογραφικές υπερβολές-σύνηθες φαινόμενο στο συγκεκριμένο  είδος- ο ρυθμός είναι τέτοιος που δημιουργεί τις συνθήκες να κρατήσει τη προσοχή όσων αρέσκονται στις ταινίες με καταιγιστική δράση. H Όλγα Κιριλένκο σε ρόλο θύματος σεξουαλικής κακοποίησης και στυγνής δολοφονίας των γονέων της μπροστά στα μάτια της, μετατρέπεται σε θύτης, σε έναν ρόλο που θα στοιχηματίζαμε πως τον έχουμε δει ξανά και ξανά, ακόμα και από την ίδια την Ουκρανή ηθοποιό.

 

 

 

5.Η Τριλογία της Απόκλισης: Ανταρσία 

Insurgent

Περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, 119′, Η.Π.Α 2015

Πρωτότυπος Τίτλος: Insurgent

Γλώσσα: Αγγλικά

ΤουΡόμπερτ Σβέντκε

Με τους Σεϊλίν Γούντλι, Τέο Τζέιμς, Κέιτ Ουίνσλετ, Οκτάβια Σπένσερ, Ναόμι Ουότς, Μάιλς Τέλερ, Ζόι Κράβιτζ, Τζέι Κόρτνι

ΠΛΟΚΗ

Επικεφαλής πια της επανάστασης που απειλεί το αυστηρά δομημένο κοινωνικό σύστημα, η Τρις (Σεϊλίν Γούντλεϊ) και ο Φορ (Τεό Τζέιμς) βρίσκονται στο στόχαστρο της, διψασμένης για εξουσία, Τζανίν (Κέιτ Ουίνσλετ). Καθώς ο στρατός της χτενίζει τα ερείπια της πόλης για να τους εντοπίσουν, η Τρις και ο Φορ διασχίζουν την πόλη ελπίζοντας να βρουν συμμάχους ενώ η Τρις προσπαθεί να αποκαλύψει το μυστικό, για το οποίο θυσιάστηκαν οι γονείς και οι φίλοι της, το μυστικό που εξηγεί γιατί η Τζανίν δεν θα σταματήσει ποτέ να την κυνηγά.
Αναζητώντας απεγνωσμένα έναν τρόπο για να μην προκαλέσει πόνο στους αγαπημένους της, η Τρις αντιμετωπίζει τους χειρότερους φόβους της σε μια σειρά σχεδόν αδύνατων προκλήσεων, καθώς επιδιώκει να ξεκλειδώσει την αλήθεια για το παρελθόν, και τελικά το μέλλον, του κόσμου της.

Κυκλοφορούν επίσης οι ταινίες  ” Σον Το Προβατάκι: Η Ταινία ( παιδική)”   και  το ελληνικό έργο συνέχεια του Νήσος “Amore Mio”

 

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top